Hlavní obsah

Vjorstka: Rusko plánuje poslat do války dalších 300 tisíc lidí

Foto: Kosmogenez, Shutterstock.com

Ruské ministerstvo obrany opakovaně tvrdilo, že k další mobilizaci nedojde. Ilustrační foto.

Reklama

Kreml chce na frontu poslat především záložníky a brance. Kvůli nedostatku dobrovolníků ale hrozí, že dojde k další mobilizaci.

Článek

Ruské ministerstvo obrany plánuje v blízké budoucnosti vyslat do války dalších 300 tisíc lidí. S odkazem na zjištění ruského exilového listu Vjorstka to napsal server Meduza.

Vjorstka citovala čtyři zdroje z prezidentské administrativy a regionálních vlád a jednoho vysoce postaveného úředníka ministerstva obrany.

Úřady se mají v první řadě zaměřit na záložníky a také na občany v záloze. Vedle toho se pokusí poslat na frontu brance, kterým brzy skončí služby – ruské orgány je budou „přesvědčovat všemi možnými prostředky“, aby podepsali smlouvu.

Počet dobrovolníků, kteří chtějí jít bojovat, se totiž podle jednoho z úředníků od loňského podzimu snížil zhruba dvacetkrát. Vjorstka upozorňuje, že se odvody na frontu nemusejí týkat pouze záložníků a branců. Obranné podniky a rozpočtové organizace v Moskvě totiž začaly připravovat zbroj pro své zaměstnance.

List zároveň podotkl, že právníci a psychologové, kteří se podíleli na mobilizaci na podzim 2022, obnovují svou práci ve vojenských komisích. Oficiálně se to vše děje v rámci přípravy na plánované jarní odvody, ale zdroje publikace všechny tyto akce nazývají „mobilizací 2.0“.

Nezávislí pozorovatelé již dříve opakovaně spekulovali o tom, že by v Rusku mohla po zvolení Vladimira Putina začít nová mobilizace. Ministerstvo obrany opakovaně ujišťovalo, že žádné takové plány zatím neexistují.

Reklama

Doporučované