Hlavní obsah

Šťastné pondělí: Víme, jak porazit ruskou propagandu. Pomůže Václav Klaus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Šťastné pondělí o ruském vlivu v Česku.Video: Šťastné pondělí, Seznam Zprávy, Shutterstock.com, ČTK, Youtube.com

 

Reklama

BIS odhalila v Česku další hnízdo ruské propagandy. Podle ní měl web Voice of Europe za úkol šířit nenávist proti EU a podporovat nacionalistické politiky. Jenže spolupracovat s českými nacionalisty není úplně jednoduché.

Článek

Server Voice of Europe cílil svoje články hned do několika zemí EU a některým Rusku nakloněným europoslancům měl dokonce v Praze předávat peníze. Mezi nimi by měl být i poslanec německé AfD a ekonomický migrant z Olomouce do Mnichova Petr Bystroň.

To je člověk, který často a rád vystupuje také na českých akcích po boku Tomia Okamury nebo Zuzany Majerové. Bohužel pro ně se Bystroňovi při jednom takovém vystoupení podařilo propálit celou síť ruských vlivových operací v Česku, čímž BIS značně ulehčil další práci.

Co je ovšem třeba dodat: Žádný český občan podle BIS i naší vlády od Ruska v této kauze peníze nedostával. Což je naprosto logická informace, když si uvědomíte, že Voice of Europe poskytovali rozhovor lidé jako Cyril Svoboda, Jiří Paroubek nebo Jindřich Rajchl, kterým by nikdo nedal dobrovolně ani halíř.

Pak tu ale ještě máme tu zdaleka nejvýznamnější českou – a samozřejmě nejenom českou – politickou osobnost, která kdy s Voice of Europe hovořila. Ano, je to samozřejmě Václav Klaus. A my jsme vám chtěli ukázat kus z jeho interview. Jenže bohužel YouTube minulou středu celý kanál Voice of Europe nemilosrdně smazal. Cenzura! Totalita!
Jindřich Šídlo ve Šťastném pondělí

Ano, možná by se dalo říct, že Václav Klaus svými výroky občas nahrával ruské propagandě, třeba v předvečer ruské invaze na Ukrajinu. Ale také je pravda, že je to právě on, kdo nám může pomoci ruské vlivové operace v Česku jednou provždy zastavit.

Okno příležitosti se pro bývalého prezidenta otevírá právě teď. A dokonce ho pro něj otevírá sama vláda Petra Fialy.

Jaké další operace tady síť ruské propagandy prováděla? A jak nám může Václav Klaus v boji proti Rusku pomoci? To všechno se dozvíte od Jindřicha Šídla ve Šťastném pondělí.

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zpráv. Vždy ten stejný den, tedy již dnes večer, si můžete poslechnout i nový Šťastný podcast, ve kterém se na témata tohoto dílu (a nejen na ně) podíváme ještě podrobněji.

V úterý posíláme satirický newsletter Jindřicha Šídla a jeho týmu. Glosy o aktuálním politickém dění i zákulisní „šeptandu“ nejen o Šťastném pondělí. Každou sobotu pak čtěte Šťastné slovo, pravidelnou zábavnou glosu Jindřicha Šídla. A nezapomeňte nás také sledovat na našem facebooku, XinstagramuSeznam Médiu, kde najdete ještě víc ze Šťastného pondělí.

Reklama

Doporučované