Hlavní obsah

Šťastný podcast: Největší politická vzkříšení. Příběhy zrady a naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek

Velikonoční speciál Šťastného podcastu o politických zmrtvýchvstání.

Reklama

Patrik Nacher, Martin Pecina, Ivo Vondrák, Petr Vokřál a spoustu dalších. Česká politická zmrtvýchvstání řeší Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a speciální tajný host.

Článek

Patrik Nacher, Martin Pecina, Ivo Vondrák, Petr Vokřál a spoustu dalších. Česká politická zmrtvýchvstání řeší Šťastný podcast ve složení Jindřich Šídlo, Konstantin Sulimenko, Tereza Povolná a speciální tajný host.

Velikonoce jsou svátky mnoha symbolů. Jedním z těch nejdůležitějších je symbolka zmrtvýchvstání a návratu k těm, kteří nepřestali věřit. A protože česká politika má podobných příběhů mnoho, rozhodli jsme se ve speciálním svátečním Šťastném podcastu podívat na některá více i méně úspěšná vzkříšení českých politiků, kteří se po své politické smrti vrátili, aby se (v barvách jiné strany) znovu pokusili šířit své slovo.

Jeden takový téměř velikonoční příběh prožil bývalý brněnský primátor za ANO Petr Vokřál. Ten se na podzim minulého roku stal poradcem hnutí Přísaha a předminulý týden konečně ohlásil plnohodnotný návrat jako kandidát za partaj Roberta Šlachty na hejtmana Jihomoravského kraje.

„Těším se, že si Petr Vokřál vzpomene na svůj Song jak Brno a udělá další verzi, tentokrát feat. Robert Šlachta. To bych si pouštěl před spaním,“ přemítá Konstantin Sulimenko. „No dobře, pustil bych si to jednou a pak bych se za to dlouho styděl. Ale jednoznačně vyzýváme nové spojence, aby to udělali.“

O svou šanci na politické zmrtvýchvstání zabojuje i další odpadlík od hnutí ANO, Ivo Vondrák. Jeho cesta zahrnuje pokus dostat se opět na hejtmanský post v Moravskoslezském kraji, a to v barvách hnutí STAN.

„Tady se musím přiznat, že Ivo Vondrák je jeden z mých největších oblíbenců, protože vzít to přes KSČ do ANO, celá léta ochotně sloužit a pak najednou zjistit, že se to opravdu neslučuje s jeho etickým kodexem, tomu se říká opravdové prozření. Ještě o to víc mě překvapuje, že po něm sáhl STAN,“ krčí rameny Jindřich Šídlo, „ale kdo jsem já, abych soudil. Praha daleko a Bůh vysoko, nebo jak se to říká.“

Další politická zmrtvýchvstání

O podobné příběhy ovšem v české politice nebyla nouze ani dříve. Své zmrtvýchvstání si zajistili třeba bývalí členové ODS, kteří se našli v hnutí ANO – za všechny zmiňme třeba Patrika Nachera, Richarda Brabce nebo Jaroslavu Pokornou Jermanovou.

A pak tu máme ty, kteří své vzkříšení našli až na samém konci politického spektra, ať už vlevo, nebo vpravo, od bývalého sociálního demokrata Michala Haška až po bývalého europoslance za Svobodné Petra Macha.

Komu se zmrtvýchvstání podaří a na koho historie i napodruhé či napošesté zapomene? Spoustu příběhů, vzpomínání i hodnocení dnes uslyšíte ve speciálu Šťastného podcastu, který si můžete pustit v přehrávači nahoře, na Podcasty.cz nebo ve vaší oblíbené podcastové aplikaci. A s klasickým dílem Šťastného podcastu i videopořadu Šťastné pondělí se vrátíme opět příští týden.

Šťastný podcast

Satirický pořad Šťastné pondělí vychází každé pondělí v osm hodin ráno na webu Seznam Zprávy.

Ještě ten den večer si můžete poslechnout i Šťastný podcast, ve kterém vás bereme do zákulisí výroby oblíbeného pořadu. V podcastové afterparty rozebíráme, co se do aktuálního dílu nevešlo, a servírujeme důkladnou analýzu politického bizáru na sociálních sítích.

Účinkují Jindřich Šídlo, scenárista Konstantin Sulimenko, producent Ondřej Lasák a docentka Instagramu Tereza Povolná.

Poslouchejte na Seznam Zprávách, Podcasty.cz a ve všech podcastových aplikacích.

Reklama

Doporučované