Hlavní obsah

BIS v Praze zasadila ránu ruské propagandě. Putinovi lidé vězení uniknou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ředitel BIS Michal Koudelka.

Reklama

Putinův přítel řídil ze srdce Prahy operaci s cílem narušit v Evropě volby a financovat politiky nahrávající ruským zájmům. Seznam Zprávy přinášejí odpovědi na otázky k rozsáhlé operaci kontrarozvědky BIS.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tajné služby dlouhodobě varují před tím, že se Rusové pokoušejí v západních zemích rozklížit podporu Ukrajiny a diskreditovat v očích občanů domácí instituce i orgány EU.

Zřídkakdy se ale kontrazvědkám jednotlivých států podaří to, co nyní české BIS. Tedy na šroubky takovou operaci rozložit, popsat její jednotlivé aktéry a toky peněz konkrétním politikům. I proto nynější zjištění BIS vyvolala rozruch po celé Evropě. A to ani ne čtvrt roku před volbami do Evropského parlamentu, které se Rusko prostřednictvím operace pokouší ovlivnit.

Právě na evropské úrovni se totiž dále hraje o to, jak velká bude podpora Ukrajiny, která svádí tvrdé boje s ruskými okupanty na svém území. Seznam Zprávy shrnují v otázkách a odpovědích, co je o vlivové kampani putinovského Ruska známo.

Jak ruská vlivová operace vypadala?

Web Voice of Europe má své kořeny v Nizozemsku, kde byl před lety napojený na krajní pravici a měl poměrně velký mezinárodní zásah. Zhruba před rokem značku převzalo stejnojmenné české eseróčko. Sídlí v pražské Krakovské ulici, v budově firmy, která nabízí pronájem kanceláří.

Voice of Europe je sice v obchodním rejstříku napsaná na polského občana. Podle odhalení BIS ale ve skutečnosti českou firmu ovládal oligarcha Viktor Volodymyrovyč Medvedčuk, jehož dcera má za kmotra přímo Vladimira Putina.

Mediální magnát Medvedčuk dlouhodobě na Ukrajině působil ve prospěch Ruska. Nakonec byl obviněn z vlastizrady. V roce 2022 ho Ukrajinci vyměnili za zajaté bojovníky pluku Azov. Rusové na to přistoupili přesto, že pro ně měli mimořádnou propagandistickou hodnotu.

Medvedčuk podle toho, co zjistila BIS, na Voice of Europe spolupracoval s dalším někdejším proruským politikem Ukrajiny Arťomem Marčevským. I on zmizel z Ukrajiny po obviněních z kolaborace s Ruskem. Na rozdíl od Medvedčuka ale v tichosti přesídlil do Prahy.

Čeho se Rusové snažili v Praze dosáhnout?

Malá česká firma Voice od Europe (neboli Hlas Evropy), kterou tu řídil, podle odhalení BIS sloužila ke dvěma účelům.

Jednak jejím prostřednictvím Rusové platili evropským politikům, kteří brojí proti podpoře Ukrajiny, či jim dokonce financovali kampaň do evropských voleb. S cílem, aby měli na úrovni EU co největší politický vliv. Německý časopis Der Spiegel informoval, že peníze byly předávány v hotovosti při utajených setkáních v Praze, nebo posílány prostřednictvím kryptoměn.

Druhým úkolem společnosti pak bylo provozování údajně nezávislého média Voice of Europe, které ve skutečnosti cíleně napomáhalo ruské propagandě a politikům nahrávajícím ruským zájmům dávalo hlas - dělalo s nimi rozhovory, ale pořádalo třeba i konference a debaty, kde se prorusky smýšlející osoby sdružovaly.

„Dezinformační narativy Voice of Europe jsou zejména systematicky zaměřeny na zpochybňování obranyschopnosti Ukrajiny a její podpory ze strany mezinárodních partnerů a na ovlivňování veřejného mínění s cílem snížit podporu Ukrajiny a jejích obyvatel,“ stojí v dokumentu, kterým vláda Petra Fialy (ODS) zařadila společnost a její dva tajné manipulátory na domácí sankční seznam.

Jaké dopady bude mít operace BIS pro aktéry?

Nasvícení skutečných důvodů fungování fakticky udělalo pro Rusy z Voice of Europe bezcennou organizaci. Krátce po oznámení BIS z dosud neznámých důvodů web přestal fungovat. Oněměl také jeho účet na sociální síti X, který má více než 180 tisíc sledujících.

Česká vláda zařadila Viktora Medvedčuka a Arťoma Marčevského na domácí sankční seznam. Lze očekávat, že se ocitnou na tom celoevropském. Pro dvojici to znamená, že v Česku přišli o možnost nakládat se svým majetkem.

Foto: Voice of Europe

Takto vypadal web ruské vlivové operace.

Podle informací od zdrojů z bezpečnostních složek budou muži zařazeni i do evidence nežádoucích osob, takže nebudou smět pobývat na území Česka. Marčevskij, který v Česku doteď pobýval a vlivové působení řídil, už nejspíše zemi opustil.

Stíhání policií se ale muži bát nemusejí. Informace shromážděné BIS totiž dosud nejsou použitelné v trestním řízení. Porevoluční legislativa vznikla jako snaha demokratického státu odstřihnout se od praktik totalitní StB.

Zároveň ale nahrává těm, kteří ve jménu Ruska chtějí v Česku provádět špionáž či například korumpovat politiky. Paralelně s BIS by totiž musela jejich činnost dokumentovat i policie, což se světě tajných služeb není vždy možné.

Například trestný čin vyzvědačství se navíc v Česku vztahuje jen na informace státem oficiálně označené jako utajované, zpravodajci ale mnohdy shromažďují i další citlivé údaje. Seznam Zprávy loni popsaly i případ radisty českého Ministerstva zahraničí, který po odhalení, že vynáší citlivé informace Rusům, pouze odešel do důchodu.

Byl na výplatní pásce Rusů i někdo z Česka?

Platili Rusové i některé Čechy? Dle dostupných informací BIS takové předání peněz nezmonitorovala. A odmítají ho i čeští respondenti, jejichž názorům dával web prostor.

Voice of Europe reportoval z akcí, kterých se účastnili politici Trikolory a SPD Tomio Okamury. Portálu poskytl v minulosti rozhovor také například expremiér Jiří Paroubek, exprezident Václav Klaus, exministr zahraničí Cyril Svoboda nebo pořadatel protivládních demonstrací a zakladatel strany PRO Jindřich Rajchl. Muži trvají i na tom, že o napojení webu na Putinův režim nevěděli.

Foto: Voice of Europe

Loňský rozhovor Jindřicha Rajchla pro portál financovaný Ruskem.

Pro ruské vlivové operace je nicméně typické i to, že fungují jako amplion pro názory, které vyhovují zájmům režimu Vladimira Putina. Jejich nositelé o pozadí fungování nutně vědět nemusejí.

Jak na zjištění BIS reagovaly další země?

BIS na operaci spolupracovala se zahraničními partnery. Ti zjištění české kontrarozvědky vzali značně vážně. V den oznámení například provedla razii proti vlivové operaci i polská zpravodajská služba ABW. Ta mimo jiné zajistila 48,5 tisíce eur a 36 tisíc dolarů.

„Aktivity jsou výsledkem mezinárodní spolupráce mezi ABW a řadou evropských služeb, koordinované zejména s partnery z Bezpečnostní informační služby,“ řekla k tomu BIS. Pomáhala i ukrajinská tajná služba SBU, což BIS rovněž potvrdila.

Operace zasáhla i Německo. Petr Bystroň, poslanec německé Alternativy pro Německo (AfD), která má v Německu rostoucí mocenské ambice, byl podle BIS jedním z politiků, kteří dostali peníze od ruské vlivové organizace - napsal to Deník N a časopis Der Spiegel. Politik českého původu, který je dvojka na kandidátce AfD do europarlamentu, to označil za pomluvy.

Belgický premiér Alexander De Croo pak při debatě v tamním parlamentu oznámil, že české a belgické tajné služby spolu v kauze rovněž blízce spolupracují. S tím, že ruská propagandistická síť platila i některé europoslance.

A v orgánech samotné EU způsobilo oznámení české vlády necelé tři měsíce před evropskými volbami pozdvižení.

Na odhalení BIS reagovala česká eurokomisařka Věra Jourová, která má v gesci ochranu demokratického systému EU před vnějšími zásahy. „Nemůžeme si dovolit být pozadu za Putinem a jeho propagandistickou armádou. Musíme mít neustále na paměti, že bude jako zbraň využívat dezinformace a vlivové operace, aby rozdělil Evropu,“ řekla Jourová.

Šéfka poslanecké frakce Renew Europe Valérie Hayer, která je zároveň jedničkou francouzského prezidenta Emmanuela Macrona do eurovoleb, už vyzvala k urgentnímu debatování záležitosti přímo na půdě europarlamentu.

„Pakliže úřadující europoslanci či kandidáti v nadcházejících volbách brali peníze či byli korumpováni ruskou vládou, musejí být odhaleni,“ řekla. Mluvčí Evropského parlamentu Delphine Colard uvedla, že instituce zjištění BIS analyzuje.

Reklama

Doporučované