Hlavní obsah

Kontrarozvědka odhalila proruskou vlivovou síť v Praze, cílila na politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajinská tajná služba SBU pomohla podle Ukrinformu české kontrarozvědce odhalit proruskou vlivovou síť v Praze zaměřující se na europoslance. Proruská síť platila politiky, aby v evropských médiích chválili Rusko a Putina.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Odhalit proruskou vlivovou síť v evropských orgánech pomohla české kontrarozvědce i Ukrajinská bezpečnostní služba (SBU), informovala ukrajinská státní agentura Ukrinform. Podle ukrajinských zdrojů byla činnost sítě zaměřena na to, aby se během nadcházejících evropských voleb do Evropského parlamentu dostalo co nejvíce proruských politiků. Krom toho ale platila evropským politikům, aby chválili Rusko.

V jejím čele měli podle dostupných informací stát dva ukrajinští podnikatelé s vlivem v informační oblasti na Ukrajině a úzkými vazbami na Rusko, Viktor Medvedčuk, na Ukrajině obviněný z vlastizrady, a bývalý generální producent zpravodajského kanálu 112 Ukrajina Artem Marčevskij.

Společně měli na polského občana zaregistrovanou společnost se sídlem v Česku – dezinformační web Voice of Europe, který publikoval protievropské a protiukrajinské články.

Mluvčí BIS Ladislav Šticha spolupráci s Ukrajinci na dotaz Seznam Zpráv potvrdil. „BIS spolupracovala i s ukrajinskými kolegy z SBU,“ uvedl Šticha.

Český premiér Petr Fiala ve středu informoval o tom, že jak Medvedčuk a Marčevskij, tak i celá společnost Voice of Europe byli zařazeni na národní sankční seznam. Osoby nově zařazené na sankční seznam usilovaly o získání vlivu v zemích Evropské unie a následně v Evropském parlamentu (EP). Stát nemá informace o tom, že by se to týkalo českých politiků a občanů, řekl tehdy Fiala.

Jak uvedla ČTK BIS před několika dny na síti X napsala, že její akce odhalila, jakým způsobem Rusko vlivově působí na území států EU a jak se snaží ovlivňovat politické procesy. Deník N mezitím uvedl, že BIS odhalila Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do europarlamentu. Podle kontrarozvědky se v Praze předávala hotovost protisystémovým politikům z Německa, další peníze mířily na provoz proruského zpravodajského webu, napsal server.

Rána pro Putinovu síť

Řada evropských politiků nyní požaduje důkladné vyšetření ruského vlivu a potrestání „kolegů“, kteří dostávali ruské peníze. To by mohla být pro Putinovu vlivovou síť vážná rána.

Do rozkrytí sítě se zapojila i polská kontrarozvědka (ABW). Ta v souvislosti s tímto vyšetřováním podnikla prohlídky ve Varšavě a v Tychách ve Slezském vojvodství, při kterých zajistila 48,5 tisíce eur (1,2 milionu korun) a 36 tisíc dolarů (asi 844 000 korun). „Provedené akce jsou výsledkem mezinárodní spolupráce s různými evropskými tajnými službami a koordinované zejména s partnery z Česka,“ uvedla ABW.

Činností proruské sítě se zabývají podle dostupných informací také zpravodajské služby dalších zemí. Na rozbití ruské propagandistické sítě podle dřívějšího vyjádření belgického premiéra Alexandera De Crooa spolupracovaly belgické a české zpravodajské služby.

Mluvčí polského vládního koordinátora tajných služeb Jacek Dobrzyński před několika dny podle portálu Onet oznámil, že polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům a orgánům Evropské unie. Spolupracuje přitom s Českem. Šéf nizozemské vlády Mark Rutte v pátek uvedl, že případem se zabývají i nizozemské zpravodajské služby.

Reklama

Doporučované