Hlavní obsah

Eskalace konfliktu na Západním břehu: Dva Palestinci zaútočili na vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Židovská čtvrť v Hebronu na Západním břehu Jordánu, ilustrační snímek.

Reklama

Střety mezi Izraelci a Palestinci se v posledních dnech odehrávají nejen v Pásmu Gazy, ale i na Západním břehu Jordánu, kde útočí izraelští a palestinští osadníci.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dva palestinští muži zaútočili v neděli na Západním břehu Jordánu na izraelské vojáky. Ti na útok podle izraelské armády reagovali střelbou, jeden z útočníků byl zabit, píše agentura Reuters.

„Jeden z teroristů se pokusil pobodat vojáky Izraelských obranných sil (IDF), kteří se nacházeli v oblasti. Ti odpověděli ostrou střelbou a zneškodnili ho,“ cituje Reuters armádu. „Současně druhý terorista zahájil palbu na vojáky, kteří odpověděli ostrou střelbou a zneškodnili i jeho.“

Palestinští představitelé se k události doposud nevyjádřili.

Už v pátek zahájila izraelská armáda rozsáhlou razii v oblasti Núr Šams nedaleko palestinského města Tulkarm, která trvala až do soboty. Během zásahu zemřelo podle sdělení palestinských úřadů čtrnáct Palestinců. Agentura s odvoláním na palestinské zdroje informovala i o úmrtí řidiče sanitky, který jel pro zraněné.

K eskalaci nepokojů na Západním břehu Jordánu došlo 12. dubna poté, co v regionu zmizel čtrnáctiletý izraelský chlapec. Jeho tělo bylo následujícího dne nalezeno poblíž vesnice al-Mughayyer, uvedla agentura.

V reakci na tuto událost zaútočili mimo jiné na vesnici al-Mughayyer izraelští osadníci, kteří podle místních obyvatel přišli ve větším počtu a disponovali větším počtem zbraní než u předchozích nájezdů. Palestinská komunita tvrdí, že izraelská armáda útočníky nezastavila.

IDF podle Reuters v reakci na konfrontaci uvedly, že bezpečnostní složky operovaly s cílem „rozptýlit konflikt a chránit majetek a životy všech občanů“.

Násilí na Západním břehu Jordánu, ke kterému docházelo již před vypuknutím války v Gaze, se vystupňovalo častými armádními zátahy na militantní skupiny, řáděním židovských osadníků v palestinských vesnicích a palestinskými pouličními útoky, dodává Reuters.

Reklama

Doporučované