Hlavní obsah

Majitelé tepelných čerpadel chtějí levnější elektřinu. Úřady jdou proti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: shutterstock.com

Tepelná čerpadla byla v době vysokých cen elektřiny výhodnějším zdrojem vytápění.

Reklama

Provoz tepelných čerpadel oproti loňsku podražil, a tak chce asociace pro tento typ vytápění vyjednat výhodu. Ne všechny návrhy však mají podporu úřadů. Ke snížení ceny elektřiny u čerpadlářů nejspíš nedojde.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tepelná čerpadla představovala v době vysokých cen elektřiny pro mnohé domácnosti vhodnou alternativu k vytápění elektřinou či plynem. Od Nového roku však provoz tepelných čerpadel kvůli nárůstu regulované složky ceny elektřiny značně podražil.

To se nelíbí ani jejich majitelům, ani Asociaci pro využití tepelných čerpadel (AVTČ), která se snaží čerpadlářům vyjednat lepší podmínky, na které byli zvyklí v minulých letech.

Proto asociace jednala s Ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) a s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) ohledně zvýhodnění pro tepelná čerpadla. Z jednání vyplynulo, že všichni zúčastnění mají zájem o navrácení tepelných čerpadel mezi výhodnější zdroje vytápění, než jsou plynové kotle a kotle na tuhá paliva.

Jak bude úleva pro čerpadla vypadat, ukážou další jednání, která se uskuteční v příštích týdnech. „Zda to bude formou změny cen tarifů za elektřinu směrem k využití chytrých sítí, úpravy dotačních programů, nebo ještě dalšími způsoby, budeme společně diskutovat,“ říká Tomáš Habel, místopředseda a vedoucí strategické sekce AVTČ.

Zlevnění regulované ceny elektřiny pro určitou část zákazníků se však nelíbí ERÚ ani MPO. Znamenalo by to totiž další výdaje, které by pravděpodobně museli krýt ostatní spotřebitelé. Zatímco některým by cena klesla, ostatním by elektřina podražila.

„Zásah do stanovení regulovaných cen, jak zaznělo i na předmětném jednání, nepovažuje ERÚ za vhodné a systémové řešení. Jakákoliv úleva pro jednu skupinu odběratelů by znamenala přenesení nákladů na jiné odběratele,“ říká mluvčí ERÚ Jan Hamrník.

S tím souhlasí i MPO. „Zásah do výše regulovaných cen energií pro omezenou skupinu zákazníků by mohl mít dopad na ostatní spotřebitele, proto je třeba hledat jiný postup. O jeho podobě nyní probíhají jednání,“ sdělil mluvčí resortu Marek Vošahlík.

Tepelné čerpadlo lze zvýhodnit přes dotace

Na předchozí schůzi se podle ERÚ účastníci dohodli, že se problém tepelných čerpadel nejspíš bude řešit jinou cestou. „Další jednání by se proto měla soustředit především na případné úpravy souvisejících dotačních titulů, zejména investičních dotací, ty však nespadají do kompetencí ERÚ,“ říká Hamrník.

Příští schůze by se proto mělo účastnit i Ministerstvo životního prostředí, které má dotace na pořizování tepelných čerpadel v gesci. „Tepelná čerpadla jsou efektivním prostředkem k vytápění a Ministerstvo životního prostředí chce být aktivně zapojeno do této debaty, aby tepelná čerpadla nebyla znevýhodňována,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Podle místopředsedy AVTČ je však výhodou tepelných čerpadel také jejich možnost pomáhat s regulací elektrické soustavy. Tepelné čerpadlo se dokáže automaticky přizpůsobit momentálnímu nedostatku či nadbytku elektřiny v soustavě a adekvátně tomu upravit svůj chod, a tak příliš nezatěžuje síť.

Proto asociace doufá, že vyjedná slevu alespoň pro tato čerpadla. „Budeme chtít prosadit, aby byl pro čerpadla se smart gridem vytvořen výhodnější tarif, kdy by majitel čerpadla výměnou za pomoc s regulací sítě platil za elektřinu méně,“ předpokládá Habel.

„Není to přitom nic nového, tzv. HDO neboli hromadný způsob ovládání elektrických spotřebičů tu máme historicky zavedený a smart grid je pouze jeho moderní podoba. Bohužel rozdíl v ceně nízkého a vysokého tarifu přes HDO se v posledních letech prakticky smyl,“ dodává.

Ačkoli jsou sazby D56d a D57d, které jsou určeny právě majitelům čerpadel, ve srovnání s ostatními cenově nejnižší, navyšuje majitelům náklady na provoz vysoká spotřeba. Meziroční nárůst v účtech za elektřinu byl tak u čerpadlářů nejvyšší.

Tepelné čerpadlo

  • Obecně platí, že teplý vzduch se šíří z teplejšího prostředí do chladnějšího. Tepelné čerpadlo však tento proces umí otočit.
  • Tepelné čerpadlo odebírá teplo z okolí vytápěného objektu (ze vzduchu, země, nebo vody) a předává ho kapalině cirkulující v otopné soustavě. Ta se pak dá použít pro vytápění obydlí a ohřev vody.
  • Tepelné čerpadlo funguje na principu stlačování a následného rozpínání kapaliny, která cirkuluje celým systémem. Nejdříve odebere teplotu z okolí, předá ji médiu, které proudí ke kompresoru, kde se stlačováním zahřívá, a tuto teplotu následně předá otopné soustavě.
  • Čím menší je rozdíl mezi teplotou prostředí, z nějž čerpadlo energii získává, a teplotou vody nebo místnosti pro vytápění, tím levněji čerpadlo topí. Tepelné čerpadlo dokáže získávat energii i ze vzduchu, jehož teplota se nachází pod nulou. Nejnižší provozní náklady má čerpadlo země-voda připojené k podlahovému topení, zatímco čerpadlo vzduch-voda připojené k radiátorům je méně efektivní.
  • Jako zdroj tepla mohou různé typy čerpadel využívat různá prostředí: čerpadlo vzduch-vzduch bere teplo z venkovního prostředí, čerpadlo země-voda využívá teplo pod zemským povrchem, teplo voda-voda získává teplo ze spodních vod a čerpadlo vzduch-voda čerpá zdroj z venkovního prostředí.
Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Tepelné čerpadlo dokáže „odsát“ teplo z okolních zdrojů (vzduch, voda, země) a to převést do otopné soustavy domu.

Podle AVTČ se z tohoto důvodu teď tepelná čerpadla vyplatí méně. „Debata na toto téma běží a měli by o ní vědět zejména ti, kdo uvažují o pořízení nového plynového kotle. Cena chystaných povolenek pravděpodobně způsobí, že čistší způsob vytápění, jako je tepelné čerpadlo, bude ekonomicky výhodnější než spalování plynu či dalších fosilních paliv,“ říká Habel z asociace.

Od poloviny loňského roku zájem o tepelná čerpadla stagnuje. V roce 2022 vzrostla meziročně poptávka po čerpadlech na dvojnásobek a prodalo se jich podle statistik MPO přes 60 000. V první polovině loňského roku klesla poptávka na 40 000, ale poté se do konce roku prodalo jen 15 000 zařízení a tento trend se přelil i do letošního roku.

Reklama

Doporučované