Hlavní obsah

Představitelé Baltimoru viní ze zřícení mostu majitele a provozovatele nákladní lodi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Most Francis Scott Key Bridge se zřítil poté, co do jeho pilíře narazila nákladní loď. V přístavu dodnes pokračuje odklízení trosek.

Reklama

V žalobě advokáti zastupující město Baltimore píší, že si společnosti, které nákladní loď Dalí vlastní a provozují, měly uvědomit, že loď není způsobilá k plavbě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle soudních dokumentů, které byly zveřejněny v pondělí, by měly být za nehodu, při níž se zřítil přístavní most ve městě Baltimore, plně odpovědné dvě firmy – vlastník lodi Grace Ocean PTE a také její provozovatel Synergy Marine Group.

V pondělní žalobě je advokáti města obvinili z nedbalosti, informovala agentura AP. „Během více než 40 let nákladní lodě každoročně pod Key Bridge bez nehod uskutečnily tisíce cest,“ uvádí se ve stížnosti města. „Na tom se 26. března 2024 nemělo nic změnit.“

„Nedbalost navrhovatelů způsobila, že zničili most Key Bridge a sami zavřeli baltimorský přístav, který je zdrojem pracovních míst, obecních příjmů a nemalé hrdosti města Baltimore a jeho obyvatel,“ napsali také právníci města Baltimore.

Nehodu, při níž posádka lodi Dalí ztratila kontrolu kvůli poruše, nepřežila skupina osmi dělníků, kteří na mostě opravovali vozovku. Právníci zastupující oběti nehody a jejich rodiny se rovněž zavázali, že budou „hnát společnosti k odpovědnosti“.

Mluvčí společností Grace Ocean PTE a Synergy Marine Group v pondělí uvedl, že by nebylo vhodné probíhající soudní spor komentovat.

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) zahájil v souvislosti se zřícením mostu Key Bridge minulý týden vyšetřování. To se bude zabývat mimo jiné tím, zda posádka lodi, která narazila do pilíře, při vyplutí věděla o závažných problémech plavidla. Seznam Zprávy o tom informovaly zde.

O tom, kdo je za jednu z nejdražších námořních katastrof v historii skutečně odpovědný, nakonec rozhodne federální soud v Marylandu, připomíná agentura AP.

Reklama

Související témata:

Doporučované