Hlavní obsah

V Keni pod náporem lijáků povolila přehrada, povodeň zabila nejméně 40 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Masivní záplavy Keňu sužují už od poloviny března. Ilustrační fotografie.

Přehrada v západní Keni nevydržela nápor vlny bleskových povodní. Podle tamní policie zahynulo nejméně 40 lidí. Pokračující masivní záplavy, které zemi sužují od poloviny března, v zemi mají už téměř stovku obětí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V západní Keni se v pondělí brzy ráno zřítila přehrada Old Kijabe, píše agentura AP. Přehrada nevydržela vlnu bleskových povodní. Proud vody, který s sebou nesl trosky zasažených domů, vyvrácené stromy a bahno, zasáhl jednu z nejrušnějších keňských dálnic. Doprava do zatopené oblast je proto zablokovaná. Podle tamní policie zahynulo nejméně 40 lidí.

Pokračující deště a masivní záplavy, které zemi sužují od poloviny března, mají už téměř 100 obětí. Úřady kvůli nim také odložily vyučování.

V reakci na protržení hráze nařídil keňský ministr vnitra Kithure Kindiki prověřit do 24 hodin všechny veřejné i soukromé přehrady a vodní nádrže. Kontrolami se snaží předejít dalším podobným katastrofám. Ministerstvo uvedlo, že po inspekci vydá doporučení pro případnou evakuaci a přesídlení.

Keňský národní úřad pro dálnice vydal varování, aby se řidiči připravili na hustý provoz a trosky, které zablokovaly také silnice v okolí měst Naivasha a Narok západně od hlavního města Nairobi.

Související témata:

Doporučované