Hlavní obsah

Po fiasku s Tulejou jmenoval prezident ministrem Marka Ženíška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Poslanec TOP 09 a nyní už i ministr Marek Ženíšek přichází a výkonný výbor, který rozhodl o jeho nominaci.

aktualizováno •

Introvert, skvělý vyjednavač a jeden ze spoluzakladatelů TOP 09. Tak hovoří spolupracovníci o Marku Ženíškovi, který je novým ministrem pro vědu a výzkum.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Petr Pavel půl hodiny před polednem jmenoval do funkce nového ministra pro vědu a výzkum. Je jím dlouholetý politik a spoluzakladatel TOP 09 Marek Ženíšek. Nahradil ve funkci Helenu Langšádlovou.

Výkonný výbor TOP 09 schválil nového nominanta na post ministra pro vědu a výzkum v minulém týdnu.

Post ministra pro vědu a výzkum byl po odchodu Heleny Langšádlové a následném odstoupení jejího nástupce, prorektora Slezské univerzity v Opavě Pavla Tuleji, nějakou dobu neobsazený.

S Kalouskem zakládal TOP 09

Pětačtyřicetiletý poslanec je držitelem doktorátu z politologie a v současné době je i ředitelem politického institutu TOPAZ, který je think tankem strany.

Ženíšek patří už od počátku existence strany k jejímu nejužšímu jádru. V letech 2005 až 2009 byl členem KDU-ČSL a právě v roce 2009 patřil k tomu křídlu, které se v čele s Miroslavem Kalouskem trhlo a založilo TOP 09.

„Pamatuji to ještě jako dneska, když jsme TOP 09 zakládali s Karlem Schwarzenbergem a Miroslavem Kalouskem. V tom úzkém kruhu bylo jen pár lidí. Jedním z nich byl Marek Ženíšek,“ zavzpomínal na něj mluvčí Ministerstva zdravotnictví a někdejší pravá ruka Miroslava Kalouska Ondřej Jakob. Dodal, že Ženíšek není člověkem Miroslava Kalouska či Markéty Pekarové Adamové, ale je „člověkem topky“.

Nepovedená výměna ministra

TOP 09 si chtěla vylepšit preference a podařil se jí přesný opak. Kvůli zpackané výměně ministra se stalo to nejhorší, co může partaj potkat – před vlastními voliči vypadá jako zoufale nekompetentní. Situaci ve vládní straně rozebírají političtí komentátoři Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší ve svém podcastu Vlevo dole.

Ženíšek téměř deset let s malou přestávkou působil jako místopředseda strany. Všichni spolustraníci, ale i koaliční kolegové o něm hovoří jako o velmi zkušeném politikovi.

Vyzkoušel si politiku v různých patrech a pozicích. Od zastupitele plzeňské městské části přes náměstka hejtmanky, náměstka dvou ministrů až po poslance a předsedu sněmovního zahraničního výboru, který vede od roku 2021.

Rázný introvert

„Jako předseda zahraničního výboru je respektovaný. Smysl pro diplomacii ukazuje jako vedoucí delegací, třeba před nedávnem v Maroku,“ chválí Ženíška místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN).

Chválou nešetří ani její stranický kolega Ondřej Lochman, který pod Ženíškem pracuje v zahraničním výboru. „Pokud bude ve vládě fungovat tak, jako v čele výboru, bude hodně efektivní. On není úplný extrovert, ale vede ho velmi rázně a efektivně,“ říká Lochman. Ženíška zároveň popisuje jako člověka s velkým přehledem, který je vždy a všude perfektně připraven.

Problémy při hledání nástupce Heleny Langšádlové

Helenu Langšádlovou měl na postu ministra pro vědu a výzkum nahradit prorektor Slezské univerzity v Opavě Pavel Tuleja. Poté, co vyšly najevo jeho postupy při vědecké práci a zkritizovala ho i akademická obec, se nominace vzdal. Více si přečtěte v textech, které jsme o tom vydali.

Dost podobně ho vidí i současný první místopředseda TOP 09 a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek, jenž jej označuje za velmi zkušeného a výborně jazykově vybaveného politika, který je takzvaným insiderem.

„Kromě politiky je to člověk, který se pohybuje v organizování funkce vysokých škol, ví, jak funguje přerozdělování finančních prostředků ve vědě a výzkumu. A také je to velmi dobrý vyjednavač,“ vyjmenovává Válek.

Zmíněným insiderstvím naráží na Ženíškovu akademickou zkušenost. Politik v minulosti přednášel na katedře politologie a mezinárodních vztahů. Rok také působil jako proděkan Fakulty zdravotnických studií v Plzni.

Doporučované