Hlavní obsah

Historický krok: Protidrogový úřad USA přeřadí marihuanu mezi méně škodlivé drogy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Americká protidrogová agentura návrhem reaguje na kroky prezidenta Bidena z roku 2022. Ilustrační foto.

Marihuana už nebude ve Spojených státech na federální úrovni zařazena ve stejné kategorii jako heroin nebo LSD.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americká Agentura pro potírání narkotik (DEA) překvalifikuje marihuanu na méně nebezpečnou drogu, napsala s odvoláním na anonymní zdroje tisková agentura AP, která rozhodnutí označuje za „historickou změnu“.

Návrh, který ještě musí odsouhlasit rozpočtový úřad Bílého domu, by rozlišoval lékařské využívání konopí a uznal je jako méně rizikové. Nelegalizoval by však rekreační užívání.

Pokud bude návrh schválen, marihuana se přesune ze seznamu I, kde se nachází tvrdé drogy jako heroin a LSD, na seznam III vedle ketaminu a některých anabolických steroidů.

Návrh je reakcí na podnět prezidenta Joea Bidena z října 2022, kdy vyzval k revizi federálního zákona o marihuaně. Prezident také omilostnil tisíce Američanů, kteří byli za držení této drogy zatčeni, ke stejnému kroku i vyzval guvernéry.

Drogy na seznamu III jsou stále kontrolovanými látkami, které podléhají pravidlům a regulacím a není s nimi možné legálně obchodovat bez povolení. Někteří kritici tohoto kroku tvrdí, že by se marihuana na tento seznam přesouvat neměla, hlasy z druhé strany spektra naopak žádají její vypuštění ze seznamu kontrolovaných látek.

Na úrovni jednotlivých států USA se už postoj k marihuaně změnil. K léčebným účelům ji povolilo 38 států unie, 24 pak umožnilo i její rekreační užívání.

Související témata:

Doporučované