Hlavní obsah

Němci „společným hulením“ slaví legalizaci konopí. Odpůrci čekají nárůst kuřáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Němci se v pondělí scházejí ke společné konzumaci konopí.

Reklama

Dospělí v Německu nyní mohou mít u sebe až 25 gramů konopí pro vlastní spotřebu a doma si mohou uschovat až 50 gramů. Podporovatelé legalizace si na oslavu „zahulili“ u berlínské Braniborské brány. Zákon ale schytává i kritiku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Němečtí uživatelé konopí slaví. Do platnosti totiž vstoupil nový zákon, který od 1. dubna legalizuje u dospělých osob držení až 25 gramů sušeného konopí a doma mohou pěstovat až tři rostliny marihuany pro osobní účely, píše list The Guardian. Konopí bude k dispozici v licencovaných neziskových klubech s maximálně 500 členy. Jejich produkty pak mohou konzumovat výhradně jejich členové. Doma pak bude legální držení až 50 gramů najednou, upřesňuje CNN.

O půlnoci se tak u berlínské Braniborské brány sešli lidé, aby si společně „zahulili“ a přivítali nová pravidla, která se zavedla po značně vyhrocené debatě. „Konečně se můžeme ukázat, už se nemusíme skrývat,“ řekl pro DW na berlínském setkání Henry Plottke, člen Německého konopného svazu.

V debatě, která zákonu předcházela, zastávala vláda stanovisko, že dekriminalizace bude mít negativní dopad na černý trh a omezí šíření kontaminovaného konopí, čímž ochrání mladé lidi.

„Užívání konopí existovalo už včera,“ řekl v pondělí německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach a naznačil tím, že na kouření marihuany má její kriminalizace malý vliv. „Nyní se dostává z tabuizované zóny. Je to lepší pro skutečnou pomoc při závislosti, prevenci pro děti a mladé lidi a pro boj proti černému trhu, pro který bude brzy existovat alternativa,“ uvedl v příspěvku na sociálních sítích.

Experti čekají nárůst uživatelů

Ministr spravedlnosti Marco Buschmann zase vidí výhodu částečné legalizace v tom, že uleví justici a policii. I přes jejich argumenty se proti změně přístupu k této lehké droze objevila silná kritika.

Právě ulehčení justici odpůrci napadají. Potenciálním problémem je, že zákon zpětně vyhlásí amnestii pro přestupky související s konopím, což vytvoří administrativní „bolehlav“ pro právní systém, píše server France24. Hlavním cílem kritiky je ale zvyšující se počet uživatelů.

Jak je to s užíváním marihuany v Česku?

„Z našeho pohledu je zákon, jak je napsán, katastrofou,“ řekla agentuře AFP Katja Seidelová, terapeutka z berlínského centra pro drogově závislé Tannenhof Berlin-Brandenburg. „Přístup k tomuto produktu bude snazší, jeho image se změní a stane se normálnějším, zejména mezi mladými lidmi,“ řekla.

Dodala, že „přinejmenším zpočátku“ očekává nárůst užívání konopí. A to přesto, že u nezletilých bude užívaní drogy stále nelegální.

Nová legislativa obsahuje také některá ochranná opatření na ochranu mladých lidí, včetně zákazu kouření konopí v okruhu 100 metrů od školy, školky, hřiště nebo sportovního centra. Lauterbach slíbil rozsáhlou kampaň zaměřenou na vzdělávání mladých lidí o zdravotních rizicích a posílení preventivních programů.

Plánovaná mediální kampaň však kritiky nepřesvědčila. „Nemá to u nich odezvu, nikdy to nebude fungovat,“ řekl Boris Knoblich, mluvčí organizace Tannenhof Berlin-Brandenburg. „Fungovalo by to, kdyby za nimi někdo přišel, promluvil si s nimi u kávy, aniž by tam byl učitel,“ dodal.

Jak je kriminalizace funkční?

Lauterbach také přislíbil silnější přístup k prevenci. Spolkové centrum pro zdravotní výchovu napojené na ministerstvo zdravotnictví agentuře AFP sdělilo, že „převezme svou odpovědnost rozšířením nabídky prevence“. Jižní spolková země Bavorsko například zkouší online školení pro učitele, jak k tématu přistupovat ve třídě.

Podle oficiálních statistik z roku 2021 uvedlo 8,8 % dospělých v Německu ve věku 18-64 let, že v předchozích 12 měsících alespoň jednou konzumovali konopí. Mezi lidmi ve věku 12-17 let toto číslo vzrostlo na téměř 10 %.

Reklama

Doporučované