Hlavní obsah

HHC zmizelo z obchodů. Prodejci už nabízí alternativy

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

HHC už ne, v obchodech ho zákazníci nenajdou. Příbuzné látky ale k dostání jsou.

Reklama

Zákazníci se už k HHC v obchodech nedostanou. V žádném z desítky pražských obchodů, které jsme navštívili, už nově zakázaná látka nebyla. Kontrolují to i inspektoři. Obchodníci jsou ale skeptičtí, zákaz podle nich nic nevyřeší.

Článek

Nemáme. Ne, je to pryč. Většina pražských obchodů, které ještě v úterý prodávaly produkty s obsahem HHC, je už stáhla. Ptal jsem se dnes asi v desítce podniků, jak se k zákazu postavili a co si o tom obchodníci myslí.

„Zkuste místo toho kratom,“ radí mi jeden prodejce potravin v pražských Stodůlkách, co v jeho sortimentu zbývá.

Hned první den jsou navíc v ulicích i inspektoři. Jednu hlídku potkávám, když zrovna vychází z obchodu. Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce dnes při kontrolách našli několik prodejců, kteří i přes zákaz nabízeli produkty s obsahem HHC.

Tento obchod měl ale všechno v pořádku, HHC nenabízí. Prodejkyně se s novinářem bavit nechce, je otrávená jak ze zákazu, tak z neustálého mediálního zájmu.

Spousta obchodníků totiž na prodeji prodělala. Vládní zákaz některých psychoaktivních látek (vedle HHC ještě HHC-acetát, HHC-O a THCP) přišel nečekaně rychle. Některé firmy tak podle Asociace bezpečných prodejních automatů dokonce zvažují právní kroky. Škody se odhadují na více než 100 milionů korun.

Ministerstvo zdravotnictví ale upozorňuje, že stát není možné žalovat o náhradu škody.

Zbytečný boj, říká obchodník

Jen kousek od budovy ministerstva se bavím s Lukášem Fíkem, který měl v nabídce mimo jiné i HHC, dokud byl jeho prodej legální. Na rozdíl od některých svých kolegů se tolik nespálil.

„Doplatili na to hlavně výrobci a obchodníci, kteří měli velké zásoby. To se mě naštěstí netýkalo,“ popisuje Fík.

K zákazu má ale výhrady. Kromě nečekaného dopadu na podnikatele mu vadí především to, že krok ministerstva a vlády je nesystémový.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Automaty, kde se prodávalo HHC, jsou prázdné.

„Kanabinoidů jsou tisíce. Přichází se navíc neustále na nové. Je to zbytečný boj,“ komentuje obchodník snahu státu zakázat jednotlivé látky.

To se potvrzuje hned v další prodejně, kterou navštěvuji. HHC si tady sice koupit zákazníci nemohou, ale místo toho mají v nabídce HHCP.

„To zakázané není,“ říká mi prodejkyně, která nechce být jmenována.

Jako laik v tom těžko hledám rozdíl. Z pohledu chemické struktury jde ale o to, že tahle psychoaktivní látka má dva atomy uhlíku navíc ve svém alkylovém řetězci oproti HHC. O dva uhlíky tak unikla zákazu. Specializované online obchody uvádějí, že HHCP má jednoduše silnější účinky.

„Nemám nic proti regulaci trhu, naopak. Ale musí to být systémové,“ dodává Fík.

Ministerstvo zdravotnictví i Národní protidrogová centrála si uvědomují, že je zakazování po jednotlivých položkách neudržitelné. Policisté už navrhli ministerstvu zákaz dalších 11 konopných látek, které se dostávají na trh.

Podle vlády by mělo jít jen o dočasný zákaz. Od ledna by měla platit systémová regulace takzvaných psychomodulačních látek. Mezi ně by mělo patřit i HHC. Prodej těchto látek by pak nebyl zakázaný, ale šlo by to jen za stanovených podmínek v kamenných prodejnách. Například by si je nemohly pořídit děti.

Reklama

Doporučované