Hlavní obsah

Thajsko zakáže rekreační užívání konopí. Legalizovalo ho před 18 měsíci

Foto: Shutterstock.com

Trh s konopnými produkty zažil v Thajsku po legalizaci v roce 2022 nebývalý boom.

Reklama

Thajská konzervativní vláda se chystá zvrátit rozhodnutí svých liberálních předchůdců. Pod přísnější legislativou budou lidem hrozit pokuty a dokonce vězení.

Článek

Nová thajská vláda se chystá přijmout zákon, který by zakázal pěstování konopí pro rekreační užití. Legislativa by zvrátila rok a půl staré rozhodnutí vlády v zemi marihuany zcela legalizovat. Změna přichází více než rok poté, co vládu v zemi převzala konzervativní koalice.

Návrh zákona počítá jen léčebným užití marihuany. Za jeho porušení budou lidem hrozit vysoké pokuty a dokonce pobyt za mřížemi v maximální délce jednoho roku. Kouření marihuany na veřejnosti bylo zakázané i pod volnější legislativou, nový zákon však zakazuje veškeré komerční užití konopí.

První verze zákona se dostala na půdu parlamentu už v listopadu, v té době však vláda nedokázala získat dostatečnou podporu. Za legislativou stojí primárně thajské ministerstvo zdravotnictví, jehož šéf Srettha Thavisin v září minulého roku oznámil, že plánuje zpřísnit pravidla ohledně užívání a prodeje marihuany do šesti měsíců. „Užívání drog představuje pro Thajsko velký problém,“ řekl ministr.

V roce 2022 se Thajsko stalo první asijskou zemí, která se rozhodla užívání marihuany zcela legalizovat. V regionu obecně platí, že zákony ohledně užívání, držení a pašování konopí jsou velmi přísné. V mnoha zemích mohou lidé čelit několika letům za mřížemi, v některých případech jim dokonce hrozí trest smrti jako například v Singapuru. V Hongkongu je nelegální i kanabidiol CBD.

Reklama

Doporučované