Hlavní obsah

Čínský vědec přečetl genom koronaviru. Teď se po šikaně režimu vrací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Odebírání vzorků v čínské provincii Šan-si. Ilustrační snímek.

Reklama

Od chvíle, kdy vědec Čang Jung-čen zveřejnil výsledky svého výzkumu, se potýkal se šikanou úřadů. Ta vyvrcholila uzavřením laboratoře „z bezpečnostních důvodů“. Až po několikadenním protestu se nyní mohl vrátit do práce.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čínský vědec Čang Jung-čen, který na začátku roku 2020 jako první zveřejnil genom nového koronaviru SARS-CoV-2, oznámil, že mu úřady po několika dnech umožnily návrat do laboratoře. Na protest proti vystěhování od víkendu seděl před pracovištěm, informovala agentura AP.

Čang v příspěvku na čínské sociální síti Weibo uvedl, že zdravotnické středisko, kde se laboratoř nachází, dalo jemu a jeho týmu svolení, že se prozatím mohou vrátit a pokračovat ve výzkumu. „Nyní mohou členové týmu zase svobodně vstupovat do laboratoře,“ napsal Čang.

Vědec zároveň sdělil, že projednává se zdravotnickým střediskem plán přesunu laboratoře tak, aby přitom nebyla narušena práce týmu.

Publikace bez svolení vlády

Virolog Čang Jung-čen zmapoval genom koronaviru na základě vzorku, který byl odebrán na počátku pandemie covidu-19 pacientovi z čínského města Wu-chan, kde byla nákaza zaznamenána poprvé. Výsledek publikoval bez svolení čínské vlády. Čang si stěžuje, že od té doby se jeho pracoviště potýká s neustálými překážkami.

V pondělí vědec v příspěvku na internetu uvedl, že se svým týmem před několika dny dostal od úřadů nečekanou výzvu k vystěhování z laboratoře a ochranka ho o víkendu nevpustila dovnitř.

Čínský „boj s covidem“

V učebnicích dějepisu pro čínské školáky se poprvé objevila zmínka o boji s covidem-19. Pasáž, ve které autoři líčí, jak se země vypořádala s koronavirovou pandemií, na internetu vyvolala hlasitou diskuzi. Upozornila na to britská stanice BBC.

Vědec od té doby seděl před vchodem do laboratoře na kartonové krabici, chvílemi v dešti, a jeho kolegové na místě rozvinuli transparent s nápisem „Chceme pokračovat v normální vědecké práci“. Zprávy o protestu se rychle rozšířily na čínských sociálních sítích.

Šanghajské klinické centrum veřejného zdraví uvedlo, že Čangova laboratoř byla uzavřena z „bezpečnostních důvodů“ a kvůli rekonstrukci.

Podle centra dostal Čangův tým pro laboratorní práci jiný prostor. Čang nicméně namítl, že nabídka nového pracoviště přišla až po vystěhování a že nová laboratoř nesplňuje bezpečnostní normy, které jeho tým požaduje.

Podle deníku The Guardian kroky čínských úřadů ukazují, jak čínská vláda pokračuje v tlaku na vědce a snaží se vyhnout přezkoumání svého postupu proti covidu-19 na začátku jeho šíření.

Poté, co Čang a jeho tým 5. ledna 2020 přečetli genom viru, poslali upozornění čínským úřadům a varovali před jeho možným rozšířením. Následující den ale našli laboratoř dočasně uzavřenou.

Čang nakonec bez vyžádání vládního svolení genom zveřejnil, což umožnilo vývoj diagnostických testů a vakcíny. Zatímco ve světě se Čangovi dostalo ocenění, Čína mu začala bránit ve spolupráci s bývalými kolegy a zbavila ho funkce v čínském centru pro kontrolu a prevenci nemocí, píše The Guardian.

Reklama

Související témata:

Doporučované