Hlavní obsah

Jako první v Číně zveřejnil sekvenaci koronaviru, teď ho úřady šikanují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Robert Way, Shutterstock.com

Díky Zhangově sekvenaci bylo možné vyvinout testovací sady i očkování proti koronaviru (ilustrační foto).

Vědec Čang Jung-čen, který v roce 2020 jako první v Číně zveřejnil sekvenaci nového koronaviru, čelí překážkám ze strany čínských úřadů. Nesmí například vstoupit do své laboratoře, proti čemuž nyní protestuje.

Článek

Virolog Čang Jung-čen byl prvním vědcem, který v Číně publikoval sekvenaci viru SARS-CoV-2, který způsobuje onemocnění covid-19. Zveřejnil ji ale bez státního souhlasu, což vedlo k tomu, že mu tamní úřady od té doby ztěžují přístup k práci. Poslední „omezení“ přišlo v pondělí, kdy byl Čang se svým týmem vystěhován z jejich laboratoře. Vědec se následně rozhodl, že bude proti těmto praktikám protestovat, popisuje agentura AP.

Podobné chování tamních úřadů je důkazem toho, jak čínský stát pokračuje v nátlaku a kontrole vědců provádějících výzkum koronaviru. Virolog svůj příběh popsal na tamních sociálních sítích a jeho příspěvek přitáhl pozornost široké veřejnosti.

Vše začalo o víkendu, kdy se Čang chystal vstoupit do laboratoře, ochranka mu v tom ale zabránila. Na znamení protestu se pak vědec usadil venku, kde zůstal navzdory mrholení a dešti. „Neodejdu, neskončím, jdu za vědou a pravdou! Centrum veřejného zdraví mě a mé studenty odmítá pustit dovnitř kanceláře laboratoře, abychom se ukryli,“ napsal v příspěvku na čínské sociální síti Weibo, který byl později smazán.

Šanghajské klinické centrum veřejného zdraví pak ve svém online prohlášení uvedlo, že Čangova laboratoř se renovuje a byla uzavřena z „bezpečnostních důvodů“. Dodalo, že vědec i s jeho týmem mohou využívat náhradní laboratorní prostory. Podle Čanga ale náhradní laboratoř nesplňuje bezpečnostní normy pro provádění výzkumu.

Čangovy problémy s čínskými úřady začaly v roce 2020. Vědec tenkrát se svým týmem sekvenoval virus a napsal interní oznámení, v němž čínské úřady varoval před jeho potenciálním šířením. Nejvyšší čínský představitel pro zdravotnictví pak v reakci na Čangova zjištění nařídil dočasné uzavření virologovy laboratoře a samotný vědec se dostal pod tlak úřadů. Čang byl odvolán z funkce v Čínském centru pro kontrolu a prevenci nemocí a byla mu zakázána i spolupráce s některými jeho bývalými partnery, což ochromilo jeho výzkum.

Zahraniční experti se však brzy dozvěděli, že Čang a další čínští vědci sekvenaci viru získali – a že nemají povoleno ji zveřejnit. Vyvolalo to veřejné výzvy k publikaci, na základě kterých Čang 11. ledna 2020 sekvenaci koronaviru zveřejnil, i přes to, že mu chybělo vládní povolení.

Díky tomu se zdravotnickým orgánům po celém světe podařilo zjistit přítomnost viru v jednotlivých zemích. Následně se pak díky Čangově výzkumu spustil vývoj testovacích sad a očkování, zároveň se zavedla opatření proti šíření nemoci. Čang za svou sekvenaci následně získal i cenu GigaScience.

Doporučované