Hlavní obsah

Spor o právo na eutanazii: „Nechci skončit v LDN na vozíku. Povolte mi to“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

O eutanazii se povede v Česku spor.

Je připravený zákon na povolení eutanazie. K tomu přijde na Ústavní soud i stížnost ve stejné věci. Česko tak čeká zásadní debata, jak se stát k asistované sebevraždě postaví.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Petr Bartheldi se od dopravní nehody v roce 1996 potýká s vážným zraněním páteře. Protože ví, jakou má jeho zdravotní stav prognózu, bojuje o to, aby měl možnost důstojně ukončit svůj život, když se tak rozhodne.

„Nechci skončit v LDN na vozíku,“ říká k tomu invalidní důchodce Bartheldi.

Práva na eutanazii se domáhal na všech úrovních soudů od roku 2018, až jeho dovolání definitivně zamítl v únoru i Nejvyšší soud. Připravenou má ale ústavní stížnost, kterou se chystá skrze svého právního zástupce podat právě dnes.

„Aby lidé jako já s trvalým poškozením zdravotního stavu měli možnost se rozhodnout o tom, jestli dál chtějí snášet bolesti,“ dodává Bartheldi.

Ústavní soud ale nemůže eutanazii jako takovou umožnit, a to ani v případě jednotlivce. Takovou možnost dal například nevyléčitelně nemocné pacientce v Peru výjimečně tamní nejvyšší soud. Svůj život ukončila před dvěma týdny.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Na podporu eutanazie běží i petice, dosud ji podepsalo přes šest tisíc lidí.

Jak vysvětluje Milan Hamerský ze Spolku pro uzákonění eutanazie, v Česku se teď hraje o to, jestli Ústavní soud bude rozporovat současný zákaz asistované sebevraždy. Tedy jestli řekne, že současná legislativa je v rozporu s Listinou základních práv a svobod a je tedy nutné ji změnit.

„Tedy to stejné, co udělaly nejvyšší soudy v Německu, Rakousku nebo Kanadě,“ vysvětluje Hamerský.

Anketa

Má být v Česku legální eutanazie?
Ano
94,7 %
Ne
5,3 %
Celkem hlasovalo 12276 čtenářů.

„Mělo by se stát tedy to, že Ústavní soud přikáže politikům, aby přijali právní úpravu, která umožní asistovanou pomoc,“ dodává Hamerský, co je cílem stížnosti.

Eutanazie je podle současné české legislativy považovaná za vraždu.

Připravený je i zákon

Kromě ústavní stížnosti je ale připravený i návrh zákona, který by asistovanou sebevraždu v Česku umožnil. Má jej připravený senátorka Věra Procházková (ANO). Zatím ale není podaný.

Podobnými návrhy se politici zabývají opakovaně, v roce 2008 ho odmítla Sněmovna, v roce 2016 vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Podpora eutanazie mezi veřejností ale stoupá. Podle loni zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR souhlasilo s jejím uzákoněním 73 procent Čechů, což je nejvíce od roku 2007, kdy se centrum na tuto otázku začalo ptát.

Téma se objevilo i v debatě před loňskými prezidentskými volbami. Petr Pavel ji za přesně daných podmínek podpořil.

Současná vláda v otázce kolem eutanazie není jednotná. Podporu by našla u Pirátů, částečně patrně i u Starostů, koalice Spolu je ale v zásadě proti. Seznam Zprávy se obrátily také na Ministerstvo zdravotnictví, které by spolu se spravedlností mělo zásadní hlas.

„Co se týká postoje Ministerstva zdravotnictví k případnému návrhu – jistě bychom se obrátili na zástupce odborných společností a pacientských organizací – jejich reakci nemůžeme předjímat. Tak závažná změna v právním řádu ČR by musela být v první řadě řádně prodiskutována. Žádný takový návrh ale aktivně podávat nebudeme,“ říká mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Připravený zákon senátorky Procházkové počítá jak s eutanazií, tak asistovanou sebevraždou pacienta. Jednu z těchto dvou možností by ale mohli využít jen dospělí, svéprávní a nevyléčitelně nemocní, kteří nesnesitelně tělesně nebo psychicky trpí.

Doporučované