Hlavní obsah

Nejvyšší soud zamítl dovolání muže kvůli eutanazii. Zákony ji neumožňují

Foto: Shutterstock.com

Nejvyšší soud zamítl dovolání muže, jenž se domáhal eutanazie. Ilustrační fotografie.

Reklama

Dovolání muže, jenž se domáhal dobrovolného ukončení života, Nejvyšší soud zamítl. Stát by podle něj měl chránit hodnotu života jednotlivce i proti vůli jeho samotného.

Článek

Nejvyšší soud zamítl dovolání muže, jenž se domáhal eutanazie, tedy dobrovolného ukončení života. České zákony eutanazii neumožňují. Žaloba však nárok na ni odvozovala z Listiny základních práv a svobod, a to s argumentací, že právo na zachování lidské důstojnosti zahrnuje i právo na důstojnou smrt. Nejvyšší soud s tímto výkladem nesouhlasil. Rozhodnutí dočasně zpřístupnil na úřední desce.

„V České republice, jak správně dovodily i soudy nižších stupňů, neexistuje de iure možnost provedení eutanazie ani asistované sebevraždy,“ stojí v rozsudku. Život a zdraví jsou považovány za tak významné hodnoty, že i když se týkají konkrétního člověka, převažuje společenský zájem na jejich ochraně nad právem jedince svobodně rozhodovat, argumentoval Nejvyšší soud.

Okresní soud v Pardubicích se žalobou o přivolení k zásahu do osobní integrity zabýval od roku 2018. Muž uváděl, že dále nechce žít, a to jednak kvůli svému zdravotnímu stavu, bolestem a nedobré prognóze, ale také kvůli nesouhlasu s režimem v České republice. Život v něm označil za subjektivně nesnesitelný.

Nejvyšší soud se dovoláním zabýval, protože danou otázku pokládal za dosud v judikatuře nevyřešenou, nakonec ale podnět zamítl. Nedomnívá se, že by s odkazem na Listinu základních práv a svobod bylo možné povolit eutanazii. Stát by měl chránit hodnotu života jednotlivce i proti vůli jeho samotného.

V některých zemích je eutanazie legální. Parlament ČR zatím podobné návrhy neschválil. Podpora veřejnosti ale narůstá. Podle loni zveřejněného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR souhlasilo s uzákoněním eutanazie 73 procent Čechů, což je nejvíce od roku 2007, kdy se centrum na tuto otázku začalo ptát.

Reklama

Doporučované