Hlavní obsah

Francouzi otevřeli obří nádrž. Paříž se před olympiádou chystá vyčistit Seinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Paris 2024, Seznam Zprávy

V Seině se mají během olympiády konat plavecké závody. Ilustrační obrázek.

Nově otevřená nádrž na vodu má shromažďovat přebytečnou dešťovou vodu, která se tak nebude vlévat do Seiny. V řece se během letních olympijských her mají konat dálkové závody a plavecké úseky triatlonu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Francouzští představitelé ve čtvrtek slavnostně otevřeli velkou nádrž na vodu, která má vyčistit řeku Seinu. V řece se má totiž během letních olympijských her konat plavecký závod na 10 kilometrů a plavecká etapa olympijského i paralympijského triatlonu.

Nádrž u pařížského vlakového nádraží Austerlitz má shromažďovat přebytečnou dešťovou vodu, a tím zabránit tomu, aby se do Seiny dostávala odpadní voda znečištěná bakteriemi, informuje AP News.

Olympijské hry 2024 v Paříži

V Paříži se ve dnech od pátku 26. července do neděle 11. srpna 2024 uskuteční XXXIII. letní olympijské hry. Budou mít netradiční zahajovací ceremoniál v centru města a dva nové sporty, každá z medailí bude obsahovat kousek železa z Eiffelovy věže.

„Je to správné načasování,“ řekl zástupce pařížského regionu Marc Guillaume. „Začátek her se bude shodovat s dobou, kdy kvalita vody umožní soutěžení. To je obrovský kolektivní úspěch.“

Během olympijských her se bude kvalita vody testovat každý den ve tři hodiny ráno, aby se zjistilo, zda akce mohou probíhat podle plánu. Pokud by výsledky neodpovídaly normám, akce by se mohly o několik dní zpozdit, uvedli organizátoři.

Zda se plavecké disciplíny olympijských her uskuteční v řece Seině, nebylo doposud jasné. Kvalita vody v řece byla natolik špatná, že loni musely být zrušeny plavecké závody, které měly prověřit, jestli je pro plavecké disciplíny bezpečná. V důsledku silných dešťů, které zaplavily staré městské kanalizace, se tehdy do Seiny dostala směs dešťové a odpadní vody a řeku znečistila.

Odhadované náklady na vyčištění řeky dosahují 1,4 miliardy eur, které platí stát a místní úřady.

Doporučované