Hlavní obsah

Macron a von der Leyenová přivítali Putinova „nejlepšího přítele“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron vítá svůj čínský protějšek Si Ťin-pchinga v Elysejském paláci.Video: AP

 

Čína pomáhá rozsévat smrt a zkázu na Ukrajině, tvrdí šéf Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Navzdory tomu se Si Ťin-pching nyní dočkal přijetí v Elysejském paláci. Kromě geopolitiky panuje napětí i v oblasti obchodu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čínský prezident Si Ťin-pching nebyl v Evropě od pandemie koronaviru. Nyní si ke své šestidenní návštěvě zvolil tři země – začíná ve Francii, dalšími zastávkami budou Srbsko a Maďarsko, kterým většina unijních států vyčítá proruské postoje.

V Elysejském paláci, kde čínského vládce přivítal prezident Emmanuel Macron, nechyběla ani šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Ta krátce před schůzkou řekla, že přílišné dodávky čínských dotovaných výrobků, jako jsou elektromobily nebo ocel, „vedou k nefér obchodu“.

„Evropa nemůže přijmout tyto trh deformující praktiky, které by mohly vést k její deindustrialiazaci,“ citoval von der Leyenovou list The Financial Times.

Úvodní slova se sice nesla v diplomatickém tónu a Macron mluvil o potřebě dialogu, dá se ale očekávat, že po odchodu kamer z místnosti o nijak příjemný dialog nepůjde.

Přesvědčení šéfky Komise o neférových čínských praktikách sdílí i francouzský hostitel, který navíc bude hájit výrobce slavného cognaku – ti čelí v Číně řízení právě kvůli neférové státní podpoře. A pro cognac je čínský trh klíčový – je druhým největším odběratelem nápoje na světě.

Už loni zaznamenaly prodeje cognaku značný pokles, který by Paříž ráda zastavila. V odvětví pracuje podle listu Charente Libre 72 500 lidí.

Ve válce na Ukrajině není Čína neutrální

Ještě třaskavějším tématem jednání bude zřejmě válka na Ukrajině, jelikož Západ opakovaně obviňuje Čínu z dodávek technologií i vybavení režimu Vladimira Putina.

V nedávném rozhovoru pro Politico americká velvyslankyně při NATO Julianne Smithová zdůraznila podporu Pekingu Moskvě a řekla, že Čína již nemůže tvrdit, že je v konfliktu neutrální.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg popsal čínskou pomoc jako „pomoc Moskvě způsobovat smrt a ničení na Ukrajině“.

Čína a Ujgurové v zahraničním exilu

Čínské úřady utlačují Ujgury i v zahraničním exilu. Aby je pekingský režim přiměl ke spolupráci, vyhrožuje jim postihem členů rodiny, kteří zůstávají v Číně. Jejich příběhy popsala britská BBC.

S přátelským vztahem k Putinovi se Si ostatně nijak netají, opakovaně ho dokonce nazval svým nejlepším přítelem. Macron přitom v posledních měsících patří ve vztahu k válce na Ukrajině mezi evropské jestřáby – několikrát už mluvil o vysílání pozemních vojsk na Ukrajinu. Ještě na začátku války to bylo jinak a Macron si opakovaně s Putinem telefonoval a snažil se ho přimět k ukončení agrese.

Nyní se trochu podobný scénář opakuje i se Si Ťin-pchingem. Francie ho na jednu stranu kritizuje – například lídryně Macronova hnutí ve volbách do europarlamentu Valérie Heyerová označila čínskou politiku vůči Ujgurům za „pravděpodobně genocidu“.

Macron ale stále sází i na jednání a prezentuje se jako privilegovaný partner Číny v rámci Evropské unie. Jak píše Journal du Dimanche, při jednání s Čínou využívá Macron i vyostření vztahů mezi Pekingem a Washingtonem.

Rusko odolává sankcím s pomocí Číny

Dvojaký postoj vyvolává ve Francii i kritiku. „Diskutovat se dá s každým, ale ne tímhle způsobem,“ odsoudil přátelskou návštěvu Si Ťin-pchinga opoziční vůdce a politik s nejrychleji rostoucí popularitou v zemi Raphaël Glücksmann. „Není naším přítelem, je to hlavní podporovatel Putinovy války na Ukrajině,“ řekl o čínském prezidentovi.

Macron podle něj dělá stejnou chybu, jaké se už dopouštěl u Vladimira Putina. „Pokud Rusko odolává našim sankcím, je to díky pomoci Číny,“ připomněl na síti X.

Macron jako boxer

Francouzský prezident se nechal vyfotit s boxerskými rukavicemi a podezřele velkými bicepsy:

Bývalý Macronův ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian na to kontroval, že Si „není ani přítelem, ani nepřítelem“ a že prezident „není naivní“. O TikToku, Ujgurech nebo Hongkongu je podle něj s čínskou hlavou státu třeba mluvit „tvrdě a jasně“.

Nepřijatelné chování Číny ke svým občanům pak Macronovi připomněly lidskoprávní organizace Human Rights Watch a Amnesty International. „Vzhledem k tomu, že se v roce 2024 slaví šedesát let diplomatických vztahů mezi Francií a Čínou, jakékoli posílení vazeb s touto zemí musí umožnit získání závazků od čínských úřadů k ukončení masivního porušování lidských práv zdokumentovaného naší organizací,“ píše ve svém prohlášení Amnesty.

Doporučované