Hlavní obsah

Čínský rekord: Režim vězní třetinu všech potrestaných spisovatelů na světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ChameleonsEye , Shutterstock.com

Čína pravděpodobně vězní necelou třetinu všech uvězněných autorů na světě (ilustrační snímek).

Čína vězní minimálně 107 autorů, mnozí z nich jsou obviněni z „vyvolávání hádek a provokací“. Mezi uvězněnými je i novinářka, která popisovala první dny pandemie covidu, upozorňuje zpráva americké organizace Pen America.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Čína překonala smutný milník – počet uvězněných spisovatelů tam totiž překročil stovku. Polovina je vězněná především kvůli jejich příspěvkům na internetu. Informuje o tom The Guardian s odkazem na index svobody psaní za rok 2023, který sestavuje organizace Pen America.

Celkový počet lidí, kteří byli uvězněni v rozporu se svobodou projevu, se celosvětově odhaduje nejméně na 339. Na Čínu tak připadá téměř třetina uvězněných spisovatelů na světě. V Číně je za mřížemi kvůli publikovaným výrokům 107 lidí, což je více než v kterékoli jiné zemi uvedené v indexu.

Podle organizace Pen America je to poprvé, co počet spisovatelů vězněných v Číně překonal stovku. Naopak organizace Reportéři bez hranic k podobnému závěru došla už v roce 2020, kdy počítala jak spisovatele, tak novináře. Index svobody psaní zase zahrnuje i „online komentátory“, tedy osoby, které se veřejně vyjadřují na sociálních sítích.

James Tager, ředitel výzkumu společnosti Pen America, sdělil, že index pravděpodobně nekalkuluje se všemi zadrženými. „Je jisté, že skutečný počet všech, kteří jsou v Číně za své vyjadřování potrestáni, je mnohem vyšší než zde zastoupené počty. A to ani nepočítáme ty, kteří jsou cenzurováni nebo kteří se sami cenzurují ze strachu z formálního trestu,“ řekl pro The Guardian.

Lidé zadržení úřady za své vyjadřování na internetu jsou obvykle zatýkáni na základě podezření z „vyvolávání hádek a provokací“ – což je obvinění, které je i podle jednoho z vysokých politických představitelů příliš vágní a policie ho může používat svévolně.

Mezi osobami uvězněnými za vyvolávání hádek je i občanská novinářka Čang Čan, která je ve vězení od roku 2020 poté, co byla zatčena za reportáž o prvních dnech pandemie onemocnění covid-19 ve Wuhanu. Ujgurská básnířka Gulnisa Imin si zase odpykává 17,5 roku vězení s odůvodněním, že její básně, z nichž nejznámější jsou inspirovány Tisícem a jednou nocí, podporují „separatismus“.

Související témata:
Svoboda projevu

Doporučované