Hlavní obsah

Macron, jak ho neznáte. Najel na macho styl: box, pot a svaly

Foto: instagram/soazigdelamoissonniere,

Francouzský prezident boxuje pravidelně dvakrát týdně.

Reklama

Manželka francouzského prezidenta Brigitte Macronová v rozhovoru pro Paris Match prozradila, že její choť Emmanuel boxuje dvakrát týdně.

Článek

Dosud veřejně napínal svaly spíš jen rétoricky. Nyní zašel Emmanuel Macron o krok dál. Elysejský palác zveřejnil oficiální fotografie, na nichž francouzský prezident boxuje do pytle, aby ukázal svaly v akci.

Reakce jsou smíšené. Ozývají se jak slova chvály na Macronovy černobílé fotografie přirovnávající je k záběrům z legendárního filmu Rocky, tak i kritika odkazující na jeho novou image chlapáka k Vladimiru Putinovi.

Ruský vůdce si dlouhodobě buduje image správného chlapa, který se rád zapotí – ať už během lekcí juda, hokejového zápasu, nebo při souboji s dravou rybou u ledového jezera na Sibiři. Jeho snímky s odhalenou hrudí na koni kdesi v tajze jsou už legendární.

Snímky Macrona, které teď vzbudily rozruch, zveřejnila na instagramu oficiální fotografka francouzského prezidenta Soazig de la Moissonniereová.

Manželka prezidenta Brigitte Macronová v rozhovoru pro Paris Match pak prozradila, že prezident boxuje dvakrát týdně a už dříve pózoval s boxerskými rukavicemi na podporu cvičení před pařížskou olympiádou.

Foto: instagram/soazigdelamoissonniere,

Boxující Macron.

Co tím chtěl Macron říct

Netrvalo dlouho a na sociálních sítích začaly kolovat pochybnosti, zda nejsou fotografie „vylepšeny“.

Někteří začali poukazovat na velikost prezidentových bicepsů a zveřejnili snímek z boxu vedle snímku šestačtyřicetiletého prezidenta s viditelně méně vypracovanou paží.

Jiní naopak žertovně poukazovali, že je na nich zachycen Macron, jak se připravuje na boj proti Rusku a jeho jednasedmdesátiletému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

K narážce na Putina: Macron se v minulých týdnech svou rétorikou stylizoval do nového hlavního vyzyvatele ruského vládce Vladimira Putina na evropském kontinentu, všimla si BBC.

Gaspard Gantzer, známý odborník na vztahy s veřejností, řekl deníku Nice-Matin, že prezident chce, aby snímky ukázaly „že je to Francouz jako každý jiný (…), který je ve skvělé fyzické kondici (…) a chce bojovat“.

Televize CNews zase ke snímkům ve vysílání uvedla: „Na dvou fotografiích vidíme hlavu státu připravenou k boji s pohledem upřeným na boxovací pytel. Jako by byl odhodlán porazit své protivníky. Vykreslené rysy, vypouklé svaly, zaťaté zuby, prezident vypadá jako pravý bojovník.“

Připomeňte si

Pětidenní cesta francouzského prezidenta po Africe skončila v Kinshase, hlavním městě Demokratické republiky Kongo. Záběry hlavy státu relaxující v baru pobouřily mnohé Francouze, kteří týdny protestují proti důchodové reformě.

Dámský magazín Femme Actuelle popsal fotografie slovy, že zachycují „manžela Brigitte Macronové“ s „rozhodným pohledem, jako by se chtěl utkat se svým soupeřem… Vypadá to, že boxuje tak tvrdě, že mu bicepsy vystupují zpod černého trička.“

Fotografie se však nesetkaly jen s pochvalnými reakcemi.

Francouzská poslankyně za Zelené Sandrine Rousseauová k jedné z fotografií na sociální síti X uvedla: „Jaká porážka pro progresivismus. A jaká bída politické komunikace.“

Novinář Jonathan Bouchet-Petersen v deníku Libération napsal, že fotografie jsou „poněkud zdrcující komunikační volbou“, a dodal, že by bylo lepší, kdyby byly produktem nějakého drzého uživatele sociálních médií.

Macron není prvním politikem, který se nechal zaznamenat při sportu, upozorňuje BBC. Známé jsou například fotografie bývalého amerického prezidenta Baracka Obamy při basketbalu, uvádí například CNN.

Reklama

Doporučované