Hlavní obsah

Macron: Francouzská armáda možná bude muset vést pozemní operace na Ukrajině

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron na návštěvě Pražského hradu, foto je ilustrační.

Reklama

aktualizováno •

Francie je podle prezidenta připravena na všechny scénáře.

Článek

Emmanuel Marcon přišel s dalším silným výrokem ohledně války na Ukrajině. Francie podle něj možná bude v určitém okamžiku nucena vést na východě Evropy pozemní operace, aby čelila ruským silám.

Šéf Elysejského paláce to podle agentury AFP uvedl v sobotu zveřejněném rozhovoru s deníkem Le Parisien. Dodal, že Paříž je připravena na všechny možné scénáře.

Macron už minulý měsíc vyvolal rozruch prohlášením, že západní spojenci by neměli vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské agresi.

„Dnes neexistuje konsenzus na oficiálním vyslání pozemních jednotek, ale… nic není vyloučeno,“ překvapil koncem února po pařížské schůzce o podpoře Ukrajiny. Později se nechal slyšet, že tato teze je především signálem pro Rusko, které se jinak před ničím nezastaví.

V Moskvě jeho slova nezůstala bez povšimnutí. „Pokud by západní státy vyslaly své vojáky na Ukrajinu, byl by konflikt Ruska a Severoatlantické aliance nevyhnutelný,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Jak už Seznam Zprávy psaly, Macronova slova nadzvedla i francouzskou opozici. „Nevím, jestli si někdo uvědomuje závažnost takového prohlášení,“ upozornila Marine Le Penová, vůdkyně krajně pravicového Národního sdružení. „Emmanuel Macron si hraje na válečného vůdce, ale jsou to životy našich dětí, o kterých tak nedbale mluví,“ přisadila si.

Šéf krajně levicového hnutí Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon pak poznamenal, že válka s Ruskem by byla „šílenstvím“.

Reklama

Doporučované