Hlavní obsah

Rusko vyslalo stíhačku k francouzským letounům nad Černým mořem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Francouzský prezident Emmanuel Macron po příjezdu na Pražský hrad.

Reklama

Stíhačku vyslalo Rusko vstříc francouzským letadlům právě v době, kdy francouzský prezident Emmanuel Macron pobýval v Praze.

Článek

Rusko dnes vyslalo do vzduchu stíhačku Su-27, aby eskortovala dvě francouzské stíhačky Rafale a letoun včasné výstrahy a řízení (AWACS) E-3F letící nad Černým mořem, oznámila státní agentura TASS s odvoláním na vyjádření ruského ministerstva obrany. Francouzské stroje se po přiblížení ruské stíhačky otočily a vzdálily od hranic Ruska, tvrdí ministerstvo.

Ruské ministerstvo podle TASS uvedlo, že ruská stíhačka při letu nad mezinárodními vodami dodržovala mezinárodní pravidla, a tedy ani nezkřížila trasu francouzských letounů, ani se nedopustila nebezpečného přiblížení k letadlům cizího státu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron je dnes na návštěvě Prahy, kde prohlásil, že Rusko nesmí zvítězit ve válce proti Ukrajině a že je nutné podporovat Ukrajince tak dlouho, jak to bude třeba. Macron také řekl, že česká iniciativa na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii je důležitá a Francie se k ní připojí.

Macron minulý měsíc jako první ze západních vůdců zmínil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu. Ruský prezident Vladimir Putin v reakci varoval, že země Severoatlantické aliance budou riskovat jaderný konflikt, pokud vyšlou na Ukrajinu své vojáky.

Reklama

Doporučované