Hlavní obsah

Glosa: Zlo Putin? Volte nás! Máte rádi Klause? Volte nás! ODS chytí všechny

Jan Lipold
šéfkomentátor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Petr Fiala na kongresu ODS, který proběhl pod heslem „Pro všechny, kdo si chtějí věřit“. Catch-all!

„Politik, který na rozdíl od mnoha z nás mluví srozumitelným jazykem o podstatných věcech.“ Václav Klaus pohledem ministra Pavla Blažka.

Článek

Glosu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Občanská demokratická strana minulý týden podnikla další výpad směrem k tomu, stát se catch-all party. Tedy chytit všechny voliče, ať už si myslí například o Babišovi nebo Putinovi cokoli.

Známým rizikem politologického konceptu catch-all je, že ten, kdo se o něj snaží, může působit poněkud nekonzistentně, nebo rovnou zmateně. Jako že chce všechny – ale tím pádem neví, co vlastně chce. Tak se stalo i tentokrát.

Napřed si marketingová kuchyně ODS vychutnala kampaň hnutí ANO. Zasquatovala nechráněnou doménu ceskoprotebevsecko.cz, Babišovi na ní přimalovala místo české ruskou vlaječku, a kreativní orgie završila sloganem „Rusko, pro tebe všecko“ s douškou „Do Evropy volte raději Spolu, tam vám žádné Rusko nehrozí“ (kde to, v Evropě?).

Petr Fiala si liboval: „Pokud mám informace z našeho volebního týmu, ANO udělalo tu neuvěřitelnou chybu, že si nezaregistrovalo doménu s klíčovým heslem kampaně. Na to kolegové myslím docela dobře upozorňují.“ To si zaslouží upřesnění: zmíněný vizuál rozhodně neupozorňuje na to, že si někdo nezaregistroval doménu. Tvrdí, že ANO je proruská partaj.

Catch-all pokus číslo dva jde za Janem Zahradilem, který se nechal slyšet, že ODS by měla jít po volbách 2025 do koalice s ANO, „protože by to byla stabilní vláda se silnou většinou“. Dosluhující dlouholetá eurojednička ODS, s maskou rebela nasazenou přesně pro takovéto případy, kuje catch-all železo, dokud je žhavé. Babiš je proruské zlo? Volte nás! Chcete, abychom šli do vlády s Babišem? Volte nás!

Silný týden ODS završil ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Na síti X se obdivně vyjádřil k úrovni nedělního rozhovoru („dialogu“, píše Blažek) Václava Klause s moderátorkou CNN Prima News Terezií Tománkovou. Podle Blažka mohl divák slyšet „… politika, který na rozdíl od mnoha z nás mluví srozumitelným jazykem o podstatných věcech. Ne o pseudoproblémech, jimiž nás permanentně zavaluje většina pražských redakcí a sociálních sítí.“

O několik hodin později to rozvedl slovy: „Pro všechny, kdo mi za to z pozice „demokratů“ spílají a ztotožňují mne s názory Václava Klause třeba na ruský vpád na Ukrajinu: není a nemělo by být nic špatného na tom, když si všimnu srozumitelnosti argumentace i u někoho, kdo není příznivcem vlády či ODS a dokonce má v mnoha směrech opačné názory. Mají-li se prosadit názory naše, musíme být ještě přesvědčivější, srozumitelnější a mluvit o podstatných věcech. Láteření na sítích je málo.“

Někteří analytici za tím vidí Blažkův pokus zachránit situaci, jiní zase úsilí celou záležitost zašmodrchat ještě víc. Každopádně, Pavel Blažek běžně každou neděli výkony v televizních debatách nekomentuje. Tak proč měl potřebu svěřit se zrovna s tím, že mu imponuje srozumitelnost někdejšího čestného předsedy? Právě proto: Babiš je proruské zlo? Volte nás! Máte rádi Václava Klause 2024? Volte nás ještě mnohem víc! Catch-all.

Mimochodem, Pavel Blažek už má od premiéra žlutou kartu. Za bouřkový dýchánek s Martinem Nejedlým. Ale teprve s ním bude catch-all projekt ODS úplný.

Doporučované