Hlavní obsah

„Jsem mladej ódéesák.“ ODS má už dvě mládežnické líhně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

ODS začíná bojovat o mladé. Vzkřísila proto i druhou mládežnickou organizaci.

Reklama

S bojem o mladé voliče by občanským demokratům měli pomoct mladí z jejich řad. ODS i proto oživila i druhou mládežnickou organizaci, která s příchodem covidu zamrzla.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Voličské jádro ODS začne za deset let slábnout. S takovým prohlášením odstartoval v sobotu v podvečer politickou diskuzi předseda Senátu Miloš Vystrčil. Vyzval spolustraníky k tomu, aby pomohli získat na svoji stranu mladé lidi.

„Průměr naší voličské základny je 58 let, to je naše voličské jádro. Postupně začne slábnout a měli bychom přemýšlet, jak získat nové voliče. Uvědomujeme si, že každý rok přibude 100 tisíc nových voličů?“ řekl Vystrčil.

Pomoct by k tomu měly hned dvě mládežnické organizace, které nyní občanští demokraté mají. Mladí občanští demokraté před půl rokem „vstali z mrtvých“ po covidové pauze. V neděli se poprvé představili na kongresu delegátům.

Vystrčil uvedl, že mladí lidé mají skvělé nápady, jsou moderní a umí zacházet se sociálními sítěmi lépe, než to dokážou ti starší. „My je musíme získat na svoji stranu, pokud chceme být stále silnou, sebevědomou a prosperující stranou,“ vyzval.

Že je to potřeba, si uvědomuje i staronový místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra. Ten přitom na širokém spektru, které členové občanských demokratů tvoří, patří spíše k té konzervativnější části.

Boj o mladé

Předseda Senátu Miloš Vystrčil bojuje za mladé voliče dlouhodobě. Více to v textech popsal Václav Dolejší.

„Sám s tím teď dost se svým týmem bojuji - jak oslovit ty, kteří nás nikdy nevolili, mladé voliče, prvovoliče,“ přiznal a v nadsázce dodal, že by nikdy neočekával, že skončí na TikToku. „Šaškování na sítích ale nestačí, musíme být názorově ukotvení. Žádná videa nebo dokonalé příspěvky to nezachrání, jsou jen zjednodušením té zprávy, kterou chceme lidem předat,“ uvedl.

Kapacity pro to asi budou, ODS má nyní hned dvě mládežnické organizace, které sdružují příznivce pravicové politiky do 35 let.

„Jsem mladej ódéesák, jasně, že můj táta podniká. Jsem mladej ódéesák, jasně, že nosím sako a kravatu i do postele,“ takové a další placky u svého stánku rozdávala Mladá ODS, nově restartovaná líheň budoucích členů ODS.

Mladá ODS versus Mladí konzervativci

Ta nyní bude konkurovat druhé mládežnické organizaci - už ustáleným Mladým konzervativcům.

„My tomu s kolegou, mimochodem výborným kamarádem, říkáme CDU-CSU,“ říká předseda Mladých konzervativců Jan Hroudný. Dodává, že obě mládežnické organizace nesoupeří, ale naopak se snaží o co největší spolupráci.

O tom, že jsou Mladí konzervativci líhní talentů, hovoří i jména jejich bývalých členů - končící europoslanci Jan Zahradil a Jiří Pospíšil (ten nyní už v barvách TOP 09), bývalý ministr vnitra Ivan Langer nebo bývalý europoslanec za Svobodné Petr Mach, který momentálně znovu bojuje o křeslo v europarlamentu, tentokrát však v dresu opoziční SPD.

Současným místopředsedou mládežnické organizace je třeba Jáchym Vrecion, syn stávajících europoslanců Veroniky Vrecionové a Alexandra Vondry. Vrecion je zároveň i členem „dospělé“ ODS.

„Mladí občanští demokraté v zásadě fungovali, ale milníkem byl covid, během nějž řada lidí už dospěla do nějakého věku, kdy neměla čas se tomu úplně intenzivně věnovat a šlo to docela dolů,“ říká předseda obnovené mladé ODS Michal Chládek, který byl jedním z těch, již organizaci začali křísit.

Jako osmadvacetiletý je v organizaci prý nejstarší. „Tým jsme hodně omladili,“ říká. Většina členů prý není potomky stávajících členů ODS, ale do mládežnické organizace přicházejí z vlastní iniciativy a zájmu.

Co chtějí mladí slyšet, si prý zjišťovali v interním průzkumu mezi lidmi ve věku 18 až 35 let. „Na prvních třech místech nám z toho vyšlo dostupné bydlení, vyrovnané hospodaření a rovná práva žen a mužů,“ říká Chládek.

Byť téma dostupného bydlení rezonuje především v levicových kruzích, mají recept i mladí občanští demokraté. Měla by jím být zrychlená výstavba bytů formou zjednodušení byrokracie, což by se mělo propsat i do výsledné cen jednoduchou rovnicí větší nabídka - menší cena.

„Já mám třeba před sebou představu videa, jak stavíte v Americe, je takový pořad, jak se staví sen. Tam je barák postavený za dva dny. A pak bych za to chtěl dát video, jak se staví v Česku, jak dlouho to trvá, třeba 10 let od projektu až k realizaci,“ zasnil se šéf Mladé ODS.

Kromě členů „dospělé“ ODS a voličů by se podle předsedů obou organizací měli z jejich členů rekrutovat i asistenti, stážisté a zejména budoucí ministři a další politici s logem občanské demokracie.

Reklama

Doporučované