Hlavní obsah

A ptali jste se doma svých dětí? ODS řeší, nakolik dál trvat na dogmatech

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Jana Černochová si myslí, že ideový posun nemusí být na škodu. Marek Benda je ve straně naopak znám jako hlídač starých pořádků.

Reklama

V ODS sílí hlasy těch, kteří si myslí, že nelze trvat na všech dosavadních postojích, neboť svět se vyvíjí. Nejzarytější konzervativce v ODS však v zásadě nepřesvědčili.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V souvislosti s aktuálními diskuzemi o přijetí eura, o manželství pro všechny nebo Istanbulské úmluvě se v ODS rozjela vnitrostranická debata, jestli má strana všechny novinky jen dogmaticky odmítat. Nebo zkusit víc ukázat i jinou, liberálnější tvář.

Diskuzi nastartoval předseda Senátu Miloš Vystrčil z ODS, jehož rozlítilo, když horní komora zamítla ratifikaci Istanbulské úmluvy o prevenci násilí proti ženám. Některé kolegy dokonce obvinil z toho, že ji ani nečetli a podlehli dezinformacím, nesmyslům, polopravdám nebo lžím.

„Vždycky říkám kolegům: Ptali jste se doma svých dětí nebo vnoučat, jak to vidí? Protože oni budou žít tu budoucnost, o které my dnes rozhodujeme,“ říká třiašedesátiletý Vystrčil.

Jeho slova o tom, že odpůrci podlehli nesmyslům, zas „rozzlobila“ šéfa poslanců ODS Marka Bendu - prý trochu netolerantně odmítá připustit, že někdo na věc může mít jiný, vlastní názor.

„Ano, říkám své názory hodně otevřeně a někdy je to podrobeno kritice. Na druhé straně přiznávám, že já také kritikou úplně nešetřím. Jsem přesvědčen, že liberální proud do ODS patří,“ argumentuje Vystrčil.

Podobně nechápe zarytý odpor konzervativních kolegů k euru či k manželství stejnopohlavních párů. Vystrčil je výraznou figurou v ODS, ostatně v lednu 2014 se společně s lídrem Petrem Fialou pustil do záchrany strany, která byla v klinické smrti.

Vždy se stavěl proti hlavnímu proudu uvnitř pravicové strany, kde mnozí pořád pečují o „učení Václava Klause“ a jeho myšlenky považují za nezpochybnitelnou doktrínu. Vystrčil už roky na schůzích nabádá spolustraníky, aby mysleli i na sociální aspekty, aby přidali zelená témata, aby se omlouvali za chyby nebo aby se nechovali arogantně.

„Jsem přesvědčen, že lidé, kteří jsou členy ODS nebo naši příznivci a přemýšlí podobně jako já, tak těch není vůbec málo. Dokonce já osobně si myslím, že jich přibývá. Zároveň v tom nevidím žádný zásadní spor,“ domnívá se Miloš Vystrčil.

„Svět se zkrátka vyvíjí“

Kdo tedy dál patří mezi známé tváře ve straně, které vzkazují, že ODS nesmí trvat na dogmatech? Například ministři obrany Jana Černochová, kultury Martin Baxa, dopravy Martin Kupka, dále třeba jihočeský hejtman Martin Kuba nebo poslankyně Eva Decroix.

„Svět se nepochybně mění. Dogmata nikdy společnost dopředu neposouvala,“ říká ministr dopravy Martin Kupka, který je místopředsedou strany.

Občanští demokraté si vždy potrpěli na to, že mají obě nohy, konzervativní i liberální. Ukazovali tím velikost strany, do níž se lidé s různými postoji v pohodě vejdou. Vždy ale spíše platilo, že liberální byla strana v ekonomických tématech, zatímco v hodnotových a společenských tématech dominoval konzervativní proud. I to se trochu mění.

„ODS tu je přes 30 let a zcela logicky prochází generační obměnou jako každé společenství,“ říká Jana Černochová. „Pokud strana projde nějakým ideovým posunem, ani to nemusí být na škodu, když se podíváme například k britským konzervativcům, kteří vládnou od roku 2010. Svět se zkrátka vyvíjí a politické strany to musí reflektovat, jinak zaniknou.“

Ideologické poučky a bláboly

Posun mezi občanskými demokraty je vidět nejen ve společenských tématech, ale také v pohledu na ekonomiku. Například člen výkonné rady ODS a podnikatel Pavel Drobil bojuje za euro.

„Nejsem jediný, kdo u nás ve straně stojí za euro na barikádách. Mladší členové do 40 let to zatvrzelé odmítání nechápou. Z koruny se stal fetiš, její obhajoba – to jsou ideologické poučky a bláboly,“zlobí se Drobil na kolegy z ODS.

Ministr dopravy Martin Kupka zas kolegy na schůzích vybízí, ať šmahem neodmítají technologický vývoj, když už se v zápalu boje pouští do kritiky evropského Green Dealu. Obává se, že když v Česku bude všechny novoty jen kritizovat a odmítat, země zamrzne. Nejvíc ho prý rozčiluje, když někteří spolustraníci označí elektromobil za „diktát Bruselu“.

„Já nejsem propagátor elektromobility, ta totiž v zásadě propagaci nepotřebuje. Ale chci, abychom se na věci dívali s větším nadhledem a bez předsudků. Vždy argumentuji nižší energetickou náročností provozu, protože elektromotor má dvojnásobnou účinnost proti spalovacímu,“ říká Kupka.

Jihočeský hejtman Martin Kuba zase svým spolustraníkům často vytýká, že hlava nehlava trvají na pravicových dogmatech, aniž domýšlejí všechny důsledky. Takto už na konci roku 2020 kritizoval výrazné snížení daní pro zaměstnance či zrušení superhrubé mzdy, což ODS prosadila společně s ANO a SPD.

„Snad všichni přece víme, že nemůžeme snižovat daně bez snižování státních výdajů. Nejde se tvářit, že je možné v programu ODS oddělit nízké daně od efektivního a štíhlého státu. Ty věci spolu prostě bytostně souvisí a nejde realizovat jen půlku programu,“ říká Kuba.

Nás rozpory posilují

A co na sílící volání stranických kolegů říkají nejzarytější konzervativci v ODS? Vadí jim, že liberálové jsou vykreslováni jako „pokrokáři“, kteří se umějí dívat dopředu, zatímco oni jako „zpátečníci“.

Přesto všichni nejprve odpoví, jak je dobře, že jejich strana má dvě nohy. „Mně se to takhle líbí, takže na kongresu budu podporovat jak konzervativního Petra Fialu, tak i liberálnější Evu Decroix,“ říká šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda, symbol konzervatismu.

Rozdílné hlasy v ODS jsou dnes možná více slyšet i proto, že svět se rychle mění. Někdo se toho může přirozeně obávat, někdo v tom vidí příležitosti. Oba proudy se ale kvůli tomu víc zatvrdily.

„Ten nápor novodobých levicových ideologií a agend - od radikální zelené politiky přes vnucování genderových agend nebo multikulturalismu - musel z každého aspoň trochu pravicového člověka udělat konzervativce bránícího dnešní svět před radikálními sociálními experimenty,“ míní místopředseda Sněmovny Jan Skopeček, šéf středočeské ODS.

Podobné vnitřní konflikty dokážou jiné politické strany spolehlivě paralyzovat, když ne rovnou rozložit. „Nám se to nestane, nás živá vnitrostranická debata naopak posiluje jako velkou, sebevědomou stranu,“ směje se místopředseda ODS a europoslanec Alexandr Vondra.

Reklama

Doporučované