Hlavní obsah

Vlevo dole: Senátoři jsou nejstarší v historii. Proto se bojí všech novot?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Předseda Senátu Miloš Vystrčil se svými názory na Istanbulskou úmluvu vymyká konzervativní stranické linii ODS.

Reklama

Článek

Přirozené životní prostředí podcastu Vlevo dole je Sněmovna, tentokrát se ale podcasteři zaměřili na Senát. Čím to, že má horní komora pověst boomerů, které vyděsí každá novota?

Poslechněte si čerstvou epizodu Vlevo dole:

„Senát je volby od voleb starší. Momentálně je tam věkový průměr rekordních 57,8 roku. Je to jednak tím, že je vnímán jako ta starší a moudřejší z obou komor, jednak prostým faktem, že senátoři často opakují mandát a přirozeně nemládnou,“ říká Lucie Stuchlíková.

Nemalá část senátorů věnuje svou energii především na zachování statu quo, případně dokonce na to, aby společnost udělala ještě pár kroků zpět. Ať už jde o Green Deal, manželství pro všechny, Istanbulskou úmluvu, ekologická témata, nebo další „kulturní války“.

„Propadají jakémusi falešnému pocitu neomylnosti, že oni všechno vědí nejlíp. A mladí by měli mlčet a koukat se, jak se to má správně dělat. A je v tom asi také strach z nového světa, kterému už třeba tolik nerozumí,“ myslí si Václav Dolejší.

Zakážou feministky časopis Žena a život? Je mléko vůbec ještě mléko? Dá se zemřít na korektnost? A na jakou debatu v Senátu se těšíme příště? Poslechněte si celou epizodu Vlevo dole v úvodu!

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované