Hlavní obsah

ANO i Spolu. Prezident Pavel zkritizoval za kampaň všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Spolu

Andrej Babiš a Klára Dostálová z ANO v antikampani koalice Spolu.

aktualizováno •

Koalice Spolu v rámci kampaně vzala na mušku hnutí Andreje Babiše. Prezident Petr Pavel v prohlášení odsoudil jak Babišovy protiukrajinské výroky, tak antikampaň Spolu, která prezentuje ANO jako ruské fanoušky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Česko, pro tebe všecko. Tak zní volební heslo nejsilnějšího opozičního hnutí ANO. Součástí grafiky jsou i portréty lídrů s českými vlaječkami na tvářích po vzoru fanoušků sportovních utkání. Vedení hnutí ANO požaduje omluvu od premiéra Petra Fialy (ODS).

Na sociálních sítích a webech se však už šíří upravená grafika s heslem „Rusko, pro tebe všecko“ a podobiznami Andreje Babiše a Kláry Dostálové, kteří mají na tvářích vlaječky Ruské federace.

Večer na sociální síti X vstoupil do debaty i prezident Petr Pavel. Kritizoval jak výroky lídra ANO, tak kampaň proti němu.

„Předvolební výroky Andreje Babiše podněcující protiukrajinské nálady považuji za nevhodné, nefér a nebezpečné. Ale kampaň jeho oponentů, která z něj a hnutí ANO dělá zastánce ruských zájmů, je stejně nefér a stejně nebezpečná. Jedno ani druhé politickou kulturu v naší zemi nezlepší a důvěru občanů v politiky nezvýší,“ uvedl Pavel.

Dostálová: Spolu zneužívá válku

Stejná grafika s dodatkem „Do Evropy volte raději Spolu, tam vám žádné Rusko nehrozí…“ na uživatele internetu vykoukne i po otevření domény ceskoprotebevsecko.cz.

Už 26. dubna si ji totiž nezaregistrovalo hnutí ANO, nýbrž právě ODS. V zápatí stránky je i uvedeno, že zadavatelem a zpracovatelem je koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09).

„Využili jsme toho, že si hnutí ANO nezaregistrovalo doménu, abychom upozornili na to, že Andrej Babiš a spol. neustále zpochybňují prozápadní směrování naší země. Stačí se přeci jen podívat na výroky jeho, Karla Havlíčka a Aleny Schillerové z posledních týdnů a měsíců,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS).

„Těší nás, že koalice Spolu pomáhá šířit celkový vizuál naší kampaně. Jakým způsobem ho ale upravili, svědčí především o nich samotných. Je vidět, že mimořádně tragický konflikt na Ukrajině a celou ruskou agresi zneužívají pro vlastní PR a k lacinému marketingu. Dělají to navíc opakovaně, dříve to byly například plakáty s Putinem,“ řekla Seznam Zprávám lídryně kandidátky ANO a místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Klára Dostálová, kterou Spolu v rámci antikampaně zobrazilo s ruskými vlaječkami na tvářích.

To předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová už tak smířlivá nebyla. „Budeme chtít tento hybridní útok ze strany pětikoalice dnes otevřít na půdě Sněmovny a žádat premiéra, aby se za tyto bezprecedentní útoky okamžitě omluvil a dehonestaci ANO okamžitě přestal šířit,“ uvedla ve čtvrtek na tiskové konferenci před začátkem jednání Poslanecké sněmovny.

Podle mluvčího ODS Jakuba Skyvy Andrej Babiš dlouho pomáhal putinovskému režimu. „Jako Česká republika jsme byli zcela závislí na ruském plynu, Rusové měli šanci dostavovat Dukovany,“ uvedl mluvčí. Dodal, že náklady za tuto kampaň se pohybují v řádu stokorun.

Zahradil z ODS: Naše antikampaň je dno

Ne všichni v ODS jsou podobně nadšení. „Tohle je bohužel marketingové dno. A politická chyba. Mluvil jsem o tom na kongresu. Dělat ze všech našich oponentů ruské agenty je hluboce nezodpovědné a dlouhodobě se nám to vymstí. Je to populismus okamurovského typu, jen o 180 stupňů opačný,“ uvedl končící europoslanec občanských demokratů Jan Zahradil.

Mluvčí ODS Skyva trvá na svém. „Babišovy výroky o ruské agresi na Ukrajině jdou na ruku Putinovi, jsou naivní a dokládají, že nerozumí mezinárodní politice. Všichni si pamatujeme cestu Radka Vondráčka do Ruska, kde se podbízel lidem ze sankčních seznamů. A takto bychom mohli pokračovat. Rozhodli jsme se proto poukázat na fakt, že Andreji Babišovi o Česko opravdu nikdy nešlo. Považovali jsme za nutné reagovat na prázdné volební heslo hnutí ANO, naše kampaň ale zůstává dále pozitivní,“ dodal.

Politolog Josef Mlejnek vidí kampaň i jako určitou reakci na nedávné video Andreje Babiše, kde označil premiéra Petra Fialu (ODS) za ukrajinského premiéra a přitvrdil svoji protiukrajinskou rétoriku.

Politolog si ale nemyslí, že by koalici tato antikampaň pomohla získat nové voliče. Na ty Babišovy to podle něj fungovat nebude vůbec.

„Spíš za tím vidím snahu vyvolat pocit ohrožení a mobilizovat svoje voliče. Je to stejný přístup jako před uplynulými volbami, kdy se snažili spojit Andreje Babiše s Ruskem,“ uvedl.

Minule Spolu propojilo Babiše s Putinem

„Na naše sdělení dostáváme zejména pozitivní reakce – i když je zřejmé, že se nemůže líbit všem,“ dodal Skyva.

Se spojením šéfa ANO Andreje Babiše a Ruska, potažmo prezidenta Vladimira Putina, přišla na billboardech koalice Spolu už před komunálními volbami v roce 2022, kdy nechali vylepit billboardy s tvářemi Babiše a Putina s hesly jako Nová hrozba, stejní agenti a Závislost na Rusku, bezpečnostní hrozba.

Foto: Lenka Junková, Seznam Zprávy

Před minulými volbami Spolu spojilo Babiše s Putinem.

Před sněmovními volbami, které koalice Spolu v roce 2021 vyhrála, částečně rovněž využili antikampaň. Na plakátech s nápisy „Hrozba, kterou musíme zastavit“ použili kromě Babiše i portréty předsedy SPD Tomia Okamury a tehdejšího šéfa komunistů Vojtěcha Filipa. Vše vyvedli v ponurých barvách, které byly v kontrastu s usměvavými tvářemi lídrů koalice Spolu.

Ke strašení se uchýlil i Andrej Babiš, a to před loňskými prezidentskými volbami, kde se ve druhém kole střetl s Petrem Pavlem. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat, ne voják“ nebo „Generál nevěří v mír“, hlásaly tehdy jeho billboardy.

Aktualizovali jsme o vyjádření Jana Zahradila.

Doplnili jsme stanovisko Aleny Schillerové.

Přidali jsme vyjádření europoslankyně Veroniky Vrecionové.

Doporučované