Hlavní obsah

Piráti vyjedou za voliči elektro dodávkou. Ve skateparku rozdávali kondomy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Piráti odstartovali v Praze horkou fázi kampaně do evropských voleb.

Piráti zahájili v Praze ostrou fázi kampaně do evropských voleb. Ve volbách by rádi získali čtyři mandáty.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na pražském ostrově Štvanice, a to ve velmi neformálním prostředí skateparku, zahájili Piráti v úterý odpoledne finální fázi kampaně do eurovoleb. Na skateboardu tam ale tentokrát žádní mladíci nejezdili, vystřídali je politici Pirátů.

V areálu visely plakáty s hlavními kandidáty do eurovoleb, nechyběl skákací hrad pro děti, vlajky Evropské unie a infostánky s pirátskými novinami. Kromě nich si lidé mohli vzít i růžové krabičky s nápisem „Odvaha dělat to správně“, uvnitř byl kondom.

A podobně jako šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který brázdí Česko obytným vozem, si Piráti pořídili dodávku – v jejich případě však na elektrický pohon. Na ní je nakreslený lídr kandidátky a současný europoslance Marcel Kolaja, europoslankyně Markéta Gregorová nebo trojka kandidátky a karvinská politička Zuzana Klusová.

Podívejte se, jak Piráti v Praze odstartovali ostrou fázi kampaně k eurovolbám:

+5

Lídr kandidátky Marcel Kolaja (Piráti) v rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, na jaké voliče Piráti cílí.

„Budeme cílit na všechny lidi, kteří chtějí žít ve svobodě a nechtějí se nechat svazovat představami konzervativců, kteří jim chtějí různé věci zakazovat. Vidíme to třeba v Polsku, kde lidem kecají do života, chtějí zakazovat interrupce, vytvářejí zóny, kam lidé LGBT nesmějí přijít,“ vysvětluje.

Kolaja: Chceme čtyři mandáty

S dodávkou chtějí Piráti objet celou Českou republiku. „Chceme dělat kontaktní kampaň, pro nás je důležité mluvit s lidmi. Obhájit tři mandáty je něco, za co bychom se nemuseli stydět. Naším cílem je ale získat čtyři mandáty,“ popisuje europoslanec Kolaja volební cíl Pirátů.

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš řekl, že nelze přehlížet hrozby pro Evropu.

„Jako houby po dešti se objevují různí pábitelé, obchodníci se strachem a ti se snaží trvale rozeštvat společnost a postrčit nás na šikmou plochu směr východ. Jak negativně to dopadá na bezpečí a životy běžných občanů, můžeme vidět jen kousek u našich východních sousedů,“ varoval šéf Pirátů Bartoš.

Volič Pirátů: Soustředí se na mladé

Na předvolební akci Pirátů se přišli podívat hlavně mladí lidé. Třeba 18letý David jim dá pravděpodobně svůj hlas.

„Soustředí se hlavně na mladé lidi a líbí se mi ministr zahraničí Jan Lipavský, který podporuje Ukrajinu,“ řekl reportérovi Seznam Zpráv David, který je z Prahy.

Kvůli zahraniční politice bude Piráty nejspíš volit také čerstvě plnoletý Cyril. „Piráty zvažuji z těch největších stran asi nejvíc. Je to strana, která má velké zastoupení mladých a ze současné vlády mají ministerstva, kde jsou kompetentní lidé.“

Dvojkou na kandidátce Pirátů je Markéta Gregorová, která post europoslankyně obhajuje. Jedním z jejích témat je boj s dezinformacemi.

Pokud mluvíme o bezpečnosti, musíme mluvit i o dezinformacích. Jejich hrozba nebyla nikdy větší.
Markéta Gregorová, europoslankyně a kandidátka Pirátů v eurovolbách

„Pokud mluvíme o bezpečnosti, musíme mluvit i o dezinformacích. Jejich hrozba nebyla nikdy větší než teď před prvními evropskými volbami od začátku Putinovy agrese. Proto chci z evropské úrovně přispět k řešení i pro Českou republiku, aby nebyla odevzdána dezinformátorům na pospas,“ apelovala v projevu Gregorová.

Akce Pirátů se zúčastnili i exposlanci strany – Mikuláš Ferjenčík nebo František Kopřiva.

Eurovolby 2024

  • Vše, co potřebujete vědět o volbách do Evropského parlamentu.
  • Podívejte se na výsledky a volební účast od roku 2004 do roku 2019.

Doporučované