Hlavní obsah

Rakušana „bez cenzury“ vystřídala Nerudová. Přela se o hodnocení komunismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Bývalá kandidátka na prezidentku a ekonomka Danuše Nerudová nahradila v Debatách bez cenzury Víta Rakušana. Na snímku s exposlancem Janem Farským.

Reklama

STAN po osmi vypjatých Debatách bez cenzury přepřáhlo směrem k eurovolbám. Šéfa Starostů Víta Rakušana v kontaktní kampani střídá Danuše Nerudová a Jan Farský.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Přebírám štafetu. Dorazte do tržnice do Brna,“ lákala už předem Danuše Nerudová na sociálních sítích.

Virtuální pobídka v úterý zafungovala. Před tři čtvrtě na pět jsou šedé stoly s bílými židlemi obsazené. Někteří účastníci postávají u velkých oken s výhledem na Starou radnici. Dorazily přes dvě stovky lidí.

Přišli především mladí lidé. Jsou zvědaví, jak lídryně STAN do eurovoleb Danuše Nerudová obstojí v kontaktu s voliči. Její předchůdce, ministr vnitra a šéf Starostů Vít Rakušan v Debatách bez cenzury čelil tykání, obvinění z vlastizrady i dotazům.

Brněnské kulisy v městské tržnici byly o poznání klidnější. Chyběla viditelná ochranka, která provázela předešlé akce. A místo štamgastů a dělníků tvořili velkou část publika tentokrát studenti.

Z moravskokrumlovského gymnázia dorazili Štěpánka Manová a Petr Tomek. „Po škole jsme sedli na vlak a zamířili sem. Nejsme podporovatelé této strany. Obecně nás zajímají politické akce. Co nás tom tak láká? Děláme politické rozhovory do školních novin,“ směje se student.

+3

„Snažíme se být neutrální a mít přehled. Viděla jsem předešlé debaty Víta Rakušana. Bavila mě ta emotivní atmosféra,“ dodává jeho kamarádka.

Pět minut po páté předstupuje Nerudová v černých šatech po boku spolustraníka a místopředsedy STAN Jana Farského. První dotaz míří k plánované brněnské lanovce. Paní Bohdana se ptá, jestli by spornou stavbu za bezmála miliardu korun Nerudová podpořila. Projekt podporuje koalice na brněnském magistrátě v čele s ODS a hnutím ANO.

„Představovala bych si, že peníze budou daleko lépe využité. Potřebujeme řešit negativní sociální dopady, ne stavět lanovky ve městech,“ namítá Nerudová.

Atmosféra rychle houstne. Rozdmýchává ji hlouček mužů posilněných názory z dezinfoscény. Jeden z nich se sluchátkem v uchu mluví o lživých médiích. „Bylo nám tvrzeno, že je Putin v Rusku nepopulární, přitom získal v prezidentských volbách 80 procent hlasů,“ vzbuzuje smích publika.„Je zvláštní, že se bojíme národa, který nás osvobodil,“ zdůrazňuje.

Nerudová jej opravuje. „Patřím ke generaci, které bylo v roce 1989 deset let. Mám trochu jiný příběh od rodičů. V roce 1968 nás Rusové obsadili,“ reaguje.

„Lžete, paní doktorko. To byli Ukrajinci. My jsme tady byli. My jsme to prožili,“ vykřikuje starší muž z hloučku další tvrzení oblíbené mezi dezinformátory. Sklízí hučení velké části publika.

Nerudová se po chvíli ptá, kdo z přítomných by chtěl žít v Rusku. Hlásí se pouze dva starší muži ze zmíněné skupinky.

„Tak se tam odstěhujte,“ syčí k nim lidé z davu.

Další dotazy míří i k eurovolbám. Mladíka s brýlemi zajímá, jak má Evropská unie bojovat s dezinformacemi a v čem spočívá největší hrozba pro Evropu. „Nejlepší odpovědí na dezinformace je celoživotní vzdělávání společnosti. V dnešní době už nemůžeme říkat: Co je psáno, to je dáno. Je potřeba informace ověřovat. Odpovědí má být odolná, vzdělaná společnost,“ odvětí profesorka.

Za největší hrozbu považuje ztrátu konkurenceschopnosti Evropy, i vůči Spojeným státům. „Máme přemíru regulace, která komplikuje život občanům i firmám. Jaká je na to odpověď? Regulační prázdniny v EU a větší podpora podnikání,“ doplňuje Nerudová. Dodává, že spoustu „nesmyslů“, jako předepsaný typ žárovek nebo rohlíky v pytlíku, si Češi zavedli sami a evropské předpisy si je nevyžádaly.

„Jsme za revizi některých předpisů,“ dodává Farský.

V jednu chvíli odlehčuje atmosféru muž, který skrze řečníky posílá dárek Rakušanovi. „Dozvěděl jsem se, že má pan ministr problémy se šifrovaným telefonem. Tak jsem mu přinesl hračku mobilu,“ vyvolává smích návštěvníků, když naráží na dřívější aféru STAN.

Ostrá názorová výměna následuje poté, co padesátnice z publika vzývá časy předešlého režimu. Nerudová v tu chvíli výrazně přidá na hlase. „Co bylo soběstačného na Československu? Proč jsme neměli barevné televize, proč jsme čekali dva dny a noci ve frontě na favorita? Když jste chtěli utéct přes hranice, tak vás zastřelili,“ hlásí.

Fotogalerie z Rakušanovy akce

Vít Rakušan zakusil, jaké to je čelit mase nepřátelsky laděných spoluobčanů daleko od Prahy. Podívejte se na emocemi nabité snímky fotografa Seznam Zpráv Michala Turka ze zaplněného sálu karvinské putyky:

+6

„Byli jsme soběstační v těžkém průmyslu, který poškozoval životní prostředí, a děti se rovnou rodily s astmatem. Za komunistů nebylo líp. A hlavně nebyla svoboda. Ta je teď,“ sklízí ekonomka nejhlasitější potlesk.

Dvacetiletý student poté do mikrofonu říká, že díky Unii může volně cestovat a vzdělávat se. „Vstupem do EU jsem nic netratil a jsem na to pyšný,“ říká a ptá se, jestli Nerudová změnila názor na Green Deal, tedy evropskou smlouvu reagující na změny klimatu.

„Je tu jednoznačně klimatická změna. Green Deal bude potřeba, ale Evropa tahá za kratší konec, nemá dost peněz, aby to zaplatila. Musíme to udělat tak, aby byla opatření sociálně citlivá, hlavně v regionech,“ reaguje.

Po dvou hodinách z tržnice lidé mizí, Nerudová odkládá mikrofon. „Splnilo to moje očekávání. Jen mě mrzí, že jsem se s otázkou nedostal ke slovu. Hodně lidí, jinak jsem spokojený,“ loučí se student Tomek a mizí ve frontě lidí, kteří i po debatě chtějí s politiky promluvit.

Reklama

Doporučované