Hlavní obsah

Mír, hostesky i podřimování při Machovi. SPD rozjela kampaň v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Předseda SPD Tomio Okamura řeční na společném mítinku s Trikolorou k volbám do Evropského parlamentu. Po jeho levé ruce lídr kandidátky Petr Mach.

Reklama

Dvě euroskeptická hnutí usilují společně o hlasy voličů ve volbách do Evropského parlamentu. Vyrazili jsme na předvolební mítink SPD a Trikolory.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Doslova za okny historické budovy na Novotného lávce v centru Prahy se po Karlově mostě promenádují turisté z celého světa, zatímco v narvaném sále v druhém patře se hřímá proti Evropské unii, euru či migraci. Hnutí SPD spolu s Trikolorou pokračují v předvolebních setkáváních s voliči před volbami do Evropského parlamentu. Ve středu vpodvečer se s nimi sešli v centru Prahy.

Nechybí nic – suvenýry s logem, občerstvení, kniha kandidáta Ivana Davida. Správná předvolební kampaň. Včetně hostesek, které dorazí zhruba hodinu před začátkem akce. Hned se k nim žene jeden z pořadatelů, Martin Gebauer z Trikolory. „Holčičky, hostesky, krása nesmírná, princezny,“ rozplývá se šedovlasý muž nad náctiletými děvčaty, která přišla na brigádu.

Hostesky spolu s několika novináři a mluvčí SPD výrazně snižují věkový průměr v sále, který se postupně plní. Pokud bychom měli z návštěvníků debaty odhadnout průměrného příznivce SPD, jde o muže kolem šedesátky. Žen je poskrovnu.

První příchozí se zjevují už půl hodiny před začátkem akce. Nejprve přichází starší pár. Zatímco žena hned zmizí na toaletu, vyzpovídám si jejího partnera, který se představí jako Ladislav.

SPD prý volí pravidelně, protože mu vyhovuje její program. Od strany Tomia Okamury chce, aby zajistila mír. Jak? „No, že tam přestaneme posílat zbraně na Ukrajinu,“ vysvětlí, jak by toho měli lidé z SPD dosáhnout.

+11

Ukrajina by se tedy měla vzdát? „No, co jiného. Ukrajinský nacismus, to je něco hrozného. Rodiče mi ještě jako klukovi říkali, že banderovci byli horší než ukrajinští nacisté,“ vysvětluje mi pan Ladislav s nevěřícím úsměvem. Jak by ten mír měl nakonec vypadat, přesně říct nedokáže.

Když setkání s lídry koalice SPD a Trikolory začne, jako první si vezme slovo předseda SPD Tomio Okamura. Neuplynou ani dvě minuty a dostane se k válce na Ukrajině. „Jsme pro mír,“ zopakuje a nezapomene dodat, že SPD je samozřejmě proti posílání zbraní na Ukrajinu.

SPD v Evropském parlamentu

Hnutí SPD v Evropském parlamentu obhajuje dvě europoslanecká křesla. V roce 2019 je ve volbách získali s 9,14 procenty. Kolem deseti procent se SPD pohybuje v posledních letech v průzkumech dlouhodobě.

Europoslanci zvolení za SPD jsou nyní lékař Ivan David, který mandát obhajuje jako dvojka kandidátky, a voják ve výslužbě Hynek Blaško, který se však v průběhu svého mandátu s SPD názorově rozešel.

Pro letošní volby do Europarlamentu se SPD spojilo s neparlamentním hnutím Trikolora, kterému předsedá bývalá poslankyně ODS Zuzana Majerová. Ta na kandidátce figuruje jako trojka.

Okamura hovoří zhruba tři čtvrtě hodiny a přesně ví, co chtějí jeho voliči slyšet – kritiku podpory Ukrajiny, kritiku Evropské unie, unijního programu na ochranu klimatu Green Deal nebo vlády premiéra Petra Fialy. Příznivci reagují potleskem, u řady prohlášení šéfa SPD souhlasně mručí.

Dojde i na Okamurových oblíbených 47 pohlaví, se kterými předseda SPD samozřejmě k radosti svých voličů nesouhlasí. „My jsme vždycky měli pindíka a pipinku. Jestliže někdo říká, že je třetí pohlaví, tak ať nám ho ukáže. Já ho tedy ani vidět nechci,“ pohorší se na oko. Očividně je potěšen, že pobavil své publikum.

Po Okamurovi si pak vezme slovo jednička společné kandidátky, nový člen SPD a bývalý předseda Svobodných a ještě před tím bývalý člen ODS Petr Mach. „Dnes slaví 60. narozeniny velká osobnost evropské politiky, můj přítel Nigel Farage,“ snaží se zaujmout diváky.

Publikum ale nereaguje, na některých lidech je vidět, že jméno bývalého britského europoslance a velkého propagátora vystoupení z EU neznají. Šedovlasý pán v džínové bundě, který sedí před námi, začíná hlasitě chrápat. Po půlminutě se s trhnutím vzbudí.

Ukazuje se, že byť Okamura do Evropského parlamentu nekandiduje, jeho občasné angažování na setkání s voliči je pro zásah voličů velice důležité.

„Strana je hodně postavená na Tomiu Okamurovi, voliči na něj dají, je hlavní tváří a tahounem, proto je logické, že bude viditelný i v kampani,“ potvrzuje politolog Josef Mlejnek z Institutu politologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jako logický tah, zejména v hlavním městě, které není baštou SPD, politolog považuje i angažování právě Petra Macha, byť se může zdát, že některé voliče na debatě nudí.

„On bude lákadlem spíše pro zhrzené voliče ODS, kteří jsou zklamaní současnou politikou vládní strany, nebo jim vadí, že občanští demokraté kandidují v koalici Spolu s takzvanými eurohujery, když použiji jejich slovník. Tradiční voliči SPD Petra Macha ale mohou vnímat spíše jako toho, který přišel z ODS,“ vysvětluje Mlejnek.

Eurohujeři na akci SPD a Trikolory určitě nejsou. Naopak se to tam jen hemží euroskeptiky. Patří k nim i Jiří, který přišel s kamarádem Jardou, který už je členem – hrdě ukazuje svůj odznáček. Jiří prý do hnutí teprve „míří“.

„Nemám rád EU a vůbec ty různé spolky a kamarádšofty,“ říká. Takže nemá rád ani V4? „No, tak bych to neviděl. Já mám prostě rád soutěž států, jejich měn, ekonomik,“ vysvětluje mi.

Z šedovlasého davu poněkud vyčnívá mladší extravagantně oblečená dvojice. Jednadvacetiletá Tereza s přítelem jsou členy hnutí Moravané. „Jdeme si poslechnout kolegy. Já kandiduju do europarlamentu za naši stranu, ale hnutí SPD je nám programově blízké,“ říká mladá žena, která prý byla vychovávána k vlastenectví a konzervativnímu myšlení.

„Jsem zastánkyní čistého myšlení,“ říká. Prý tím má na mysli, že je proti propagandě. Chce si myslet to, co si myslí. A taky nechce přerozdělování migrantů. Když pracovala v Německu, tak prý viděla, jak je to s nimi těžké. „Oni se nezapojují do ekonomiky státu,“ vysvětluje.

Reklama

Doporučované