Hlavní obsah

Kalouskův deficit je nic proti tomu, co předvádí tahle vláda, říká Mach

Hostem Ptám se já je bývalý europoslanec a ekonom Petr Mach (SPD).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Článek

Bývalý europoslanec Petr Mach vstoupil už do čtvrté politické strany. V evropských volbách povede kandidátku SPD. Hlavním bodem jeho programu přitom zůstává snaha o vystoupení z EU. Je to dobrý nápad v době války na Ukrajině?

Hostem Ptám se já je bývalý europoslanec a ekonom Petr Mach (SPD).

Mach, který v minulosti byl členem ODS, stál v čele Svobodných a pak přešel do Trikolory, nově povede společnou kandidátku opozičního hnutí SPD a neparlamentní Trikolory pro volby do Evropského parlamentu v příštím roce. Šéf SPD Tomio Okamura to oznámil na nedávné celostátní konferenci hnutí. Dvojkou na kandidátní listině bude nynější europoslanec SPD Ivan David, trojkou někdejší poslankyně ODS a předsedkyně Trikolory Zuzana Majerová.

Cílem je podle nich získat v europarlamentu alespoň tři mandáty. Hlavními tématy kampaně budou migrace, energetika, zachování české koruny jako národní měny, obrana svobody projevu, ale také tažení proti zelené evropské politice.

S tím se podle svých slov ztotožňuje i Petr Mach, který působil v Evropském parlamentu v letech 2014 až 2017 a vždy se prezentoval zejména jako hlasitý odpůrce eura a našeho setrvání v Unii. „Tím dalším hlavním ekonomickým tématem pro mě bude právě Green Deal, zelené šílenství, které zdražuje energie,“ dodal.

Co pojí liberálního ekonoma s hnutím, jehož členové bývají označováni za extremisty? A čeho chce v europarlamentu dosáhnout?

Celý rozhovor si můžete pustit v audiopřehrávači, ve své oblíbené podcastové aplikaci nebo ve videu.

Co v rozhovoru zaznělo?

1:00 Vy jste za svoji politickou kariéru stihl být členem ODS, pak jste založil stranu Svobodní, pak jste přešel do Trikolory a teď jste vstoupil do SPD, proč stále přecházíte z jedné strany do druhé? – Já svoje názory neměním, změnila je ODS a asi bych měl dneska stejné důvody, kdybych hypoteticky v ODS byl, tak bych o to víc dneska musel vystupovat. – Takže se to nerozchází s vaším konzervativním politickým cítěním? – Kdyby ODS trvala na tom, co tehdy říkala: nízké daně, žádné zadlužování, žádné předávání pravomocí na Brusel, tak bych třeba byl nadšeným fanouškem ODS. Všechny ty základní konzervativní hodnoty, které vidím a které zdůrazňujeme i v našem programu do Evropského parlamentu, vidím v SPD. SPD má mimochodem ve svém programu právě i vyrovnaný rozpočet, staví se proti zvyšování daní, staví se proti předávání pravomocí na Brusel, staví se za korunu místo zavedení eura. Takže myslím, že je docela potřebné pro Českou republiku podpořit tady tuto platformu, hnutí SPD, protože je to platforma, která má rozhodně potenciál uspět.

4:00 Jedna z reakcí, které jsem četla, byla od Miroslava Kalouska, bývalého ministra financí, zakladatele TOP 09, který na síti X napsal jako glosu, že jako předseda Svobodných jste za ním v roce 2009 byl a nabízel jste mu spolupráci nebo koalici s jeho TOP 09. – Já jsem ani neměl šanci všechny ty reakce vidět. Samozřejmě oproti lidem typu Niedermayer je pan Kalousek pravičák, my jsme ho mnozí kritizovali za ten obří deficit, který dělal v době, kdy byl ministr financí, ale vlastně to nebylo nic oproti tomu, co dělá ta současná vláda.

5:00 Když jsem si hledala váš názorový soulad s programem SPD, tak jsem narazila třeba na předvolební kvíz portálu Peníze.cz před sněmovními volbami v roce 2017, kde jste odpovídal jako jeden z lídrů politických stran. Vy a Tomio Okamura jste opačně odpověděli na 45 % otázek, všechno to byly ekonomické otázky. – Já jsem trošku vyspěl a vyrostl v tom smyslu, že už si nemyslím, že člověk musí úplně na 100 procent souznít se vším, co zaznívá z té dané politické strany. To se trošku dělo u Svobodných, ale pak to skončilo u toho, že ta strana má jedno procento, takže jsem se naučil být trochu tolerantnější k názorům druhých a vím, že člověk nemusí mít stejný názor úplně na všechno. – Takže stačí mít na polovinu klidně opačný názor. – Pokud chcete něco prosadit, tak je důležité, když se shodnete na těch nejdůležitějších věcech, a to jsou právě ty programové teze.

10:30 Jaký je váš názor na pomoc Ukrajině? – Hned, jak ta válka začala, jsem vyjádřil svoji spontánní podporu Ukrajině v tom smyslu, že jsem napsal obdiv vůči tomu, že prezident Zelenskyj se odhodlal bránit. (…) Samozřejmě, že musíme vnímat to, že válka na Ukrajině je složitá v tom, že se asi všichni shodneme, že na těch východních územích jsou asi nějací lidé, kteří preferují příklon k Rusku, to se týkalo i Krymu. A někdo zvenku to prostě rozřešit nemůže. Tam jdou proti sobě dva principy národa na sebeurčení. – A podporujete tedy pomoc Ukrajině? – Podporuji pomoc Ukrajincům, kteří sem přijdou. A koneckonců Ukrajinci, kteří sem přijdou, tak mnozí z nich tady pracují. Pro českou ekonomiku to může být vzpruha. Navíc my se musíme těšit na to, až ta válka jednou skončí. Druhá věc je, jak se ta válka vyvíjí, a nevyvíjí se moc dobře ani pro jednu stranu.

12:00 Toto jsou několik dní stará slova předsedy SPD Tomia Okamury: „Už ani halíř Ukrajincům. Peníze Čechům. To je jasná pozice SPD.“ S tím souhlasíte? – On to doplnil o to, že když tady někdo pracuje, tak není důvod mu dávat nějakou podporu navíc. Švýcarsko taky může být vstřícné, někoho tam přijmou jako uprchlíka, ale ten uprchlík prostě musí pracovat a oni mu to umožní. A to je významná pomoc a není nutné, abychom je dotovali nebo aby dostávali nějaké dávky oproti tomu, co dostávají čeští občané.

13:30 Podpořil byste vypsání referenda o vystoupení za Severoatlantické aliance? – V SPD si představujeme, že by referendum mělo být nějak zakotveno, aby občané, kteří si přejí nějakou změnu, měli možnost to referendum vypsat nebo podpořit jeho vyhlášení. Já, kdyby k takovému referendu došlo a výsledek by byl zachovat naše členství v NATO, nebo vystoupit, tak bych samozřejmě ten výsledek respektoval, ať už by ta moje volba byla jakákoliv. – Podpořil byste vypsání referenda o členství České republiky v Severoatlantické alianci? Ano, nebo ne? – Kdyby se měl teď konal sběr podpisů, tak já bych to nepodporoval, protože si teď nepřeji, abychom vystupovali z NATO.

17:00 Bude součástí politického programu v kampani volání po vypsání referenda o vystoupení České republiky z Evropské unie? – Každý asi slyšel mnohokrát můj výrok, že kdyby bylo takové referendum, že bych rozhodně hlasoval pro, kdybychom v Ústavě měli možnost takové referendum vypsat. Ale v evropských volbách se hlasuje, jaké bude složení Evropského parlamentu, a Evropský parlament nám, zaplaťpánbůh, nemůže žádné rozhodování diktovat, takže nedává příliš smysl, abychom slibovali ve volebním programu do Evropského parlamentu referendum. Ale tam se můžeme bránit nějakým regulacím, můžeme se snažit navrhovat zrušení nějakých regulací, s tím tam jdeme, abychom zabránili celému Green Dealu.

22:00 Referendum tedy podporujete i teď v této chvíli? I za těch současných geopolitických okolností, které jsou, byste hlasoval pro vystoupení z Evropské unie? – No, určitě, Evropská unie nás nějak nechrání. – Co by nám to jako České republice v tuto chvíli přineslo? Můžeme se podívat do Velké Británie a vzít si ji jako příklad. – Britové ať si zváží, jestli si polepšili, nebo si nepolepšili, ale mají to ve svých rukou. (…) – My jsme týdny sledovali záběry prázdných regálů, záběry toho, jak dochází různé potraviny kvůli různým komplikacím na hranicích a tak dále, my bychom si poradili a u nás by to bylo bez problémů? – To byla taková, řekl bych, anekdota odpůrců brexitu, že ukazovali nějaké prázdné regály, v Británii jsou normálně plné regály. (…) Třeba bychom to taky pokazili, nám teď život kazí Evropská unie. Kdybychom získali svobodu a suverenitu, tak buď bychom zvolili takovou nějakou vládu, jako vládne dneska, a pak by to byl stejný průšvih, jako když jsme v EU, anebo bychom si zvolili rozumnější vládu a žádný Green Deal bychom neměli.

31:00 Už přestala být SPD z vašeho pohledu toxickou politickou značkou? Například řada politiků hnutí ANO pořád hovoří o tom, že s SPD do vlády rozhodně ne. – Já si myslím, že se to mění a že bude přibývat těch lidí, kteří budou brát SPD jako seriózního partnera, jako seriózní politickou stranu, a to se týká i voličů.

Speciál Seznam Zpráv „Zadlužené Česko“

Foto: Seznam Zprávy

Speciál Seznam Zpráv na VŠE.

Konsolidační balíček, který má napomoci ozdravení státní kasy, se vládě povedlo prosadit jak u zákonodárců, tak u prezidenta. Jak se opatření povedla a jak moc díky nim stát uspoří? A kdy se dá očekávat oživení naší ekonomiky?

Marie Bastlová z podcastu Ptám se já bude zpovídat ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka. Lucie Stuchlíková a Václav Dolejší z podcastu Vlevo dole pak rozeberou, proč Česko stále více zaostává za dalšími zeměmi EU.

To vše už ve čtvrtek 14. prosince od 17:00 ve Vencovského aule na VŠE v Praze.

Akce je pro studenty i veřejnost a ptát se můžete i vy! Kvůli omezené kapacitě je potřeba se na ni registrovat zde.

Reklama

Doporučované