Hlavní obsah

Izrael vyzval k dalším evakuacím v Rafahu, ale i na severu Gazy

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Rafah. Ilustrační obrázek.

aktualizováno •

Z Rafahu se podle úřadu OSN tento týden evakuovalo přes 150 000 lidí. Izrael vyzval k pokračování evakuace, než začne s plnohodnotnou ofenzivou. Mnoho velitelů Hamásu z oblasti Rafahu už ale uteklo v předchozích týdnech.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Izraelská armáda dnes vyzvala k dalším evakuacím z východní části Rafahu na jihu Pásma Gazy a také k evakuacím dvou oblastí na severu tohoto palestinského území, kde od října vede válku proti radikálně islamistickému hnutí Hamás. Informoval o tom deník Haarec.

Server The Times of Israel (ToI) dnes s odvoláním na své dva zdroje napsal, že lídr Hamásu v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár se pravděpodobně neskrývá v oblasti Rafahu, kde Izrael tento týden zahájil podle své vlády „omezenou“ pozemní operaci. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tvrdí, že bez operace v Rafahu nelze zcela zničit hnutí Hamás, což si vytkl jako cíl této války.

Podle zdroje ToI ale mnoho velitelů Hamásu z oblasti Rafahu už uteklo v předchozích týdnech, kdy se ke dlouho avizované izraelské operaci v této lokalitě výrazněji schylovalo. Izraelská armáda tvrdí, že už zničila 18 ze 24 jednotek Hamásu. Podle serveru ToI i některých další izraelských médií se tomuto hnutí podařilo reorganizovat bojové jednotky v oblastech, které už armáda označila za „vyčištěné“.

Izraelská armáda už v pondělí, den před zahájením operace v Rafahu, vyzvala asi sto tisíc lidí na východě této oblasti, aby se přesunuli do oblasti Mavásí u pobřeží. Ta už je ale přeplněná uprchlíky přebývajícími v nuzných podmínkách ve stanech i pod širým nebem.

Z Rafahu se podle úřadu OSN UNRWA tento týden evakuovalo přes 150 000 lidí, Izrael podle ToI hovoří dokonce o dvojnásobku. Zůstává tam na 1,4 milionu lidí, většina z nich do Rafahu utekla z jiných částí Pásma Gazy. Někteří se ale postupně na základě výzev armády k evakuacím přemisťovali i pětkrát, často pěšky či na povozech tažených osly.

Dnes izraelská armáda podle deníku Haarec vyzvala také obyvatele dvou území na severu Pásma Gazy - uprchlického tábora Džabálija a vesnice Bajt Lahíja, aby se přemístili do západní části města Gaza. Mluvčí armády na síti X napsala, že obě území jsou „nebezpečnou bojovou zónou“ a že „Hamás se tam snaží obnovit svou bojeschopnost“.

Deník Haarec už v pátek napsal, že Hamás se chystá zintenzivnit boje na severu Pásma Gazy a v jeho centrální části, aby ukázal Izraeli, že má stále funkční velitelské struktury i jinde než v Rafahu. Rovněž izraelský zpravodajský server Ynet ve čtvrtek napsal, že „zatímco se oči světa a Izraele soustředí na Rafah“, v jiné části Pásma Gazy se Hamás vojensky obnovuje.

Lídr Hamásu v Pásmu Gazy Sinvár je považován za strůjce teroristického útoku na Izrael ze 7. října, jímž tato válka začala. Podle serveru ToI se ale nejspíš neskrývá v Rafahu, ale podle dřívějších informací tajné služby by mohl být v tunelech pod Chán Júnisem, nebo se skrývá stále pod městem Gaza.

Izraelské armádě se v této válce podařilo zabít několik vyšších velitelů Hamásu, ale Sinvára a šéfa vojenského křídla Hamásu Muhammada Dífa stále nedopadla, ač podle serveru ToI několikrát tvrdila, že je má na dosah.

V současné době se zároveň hovoří o budoucí správě Pásma Gazy. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tento týden uvedl, že po válce by Spojené arabské emiráty (SAE), Saúdská Arábie a některé další země mohly pomoci civilní správě v Pásmu Gazy. Dodal ale také, že Izrael by si zachoval právo vstoupit do Gazy, když by to bylo nutné pro zničení zbytků teroristických živlů.

SAE v sobotu vyjádření izraelského premiéra odmítly. Dodaly ale, že až bude ustavena palestinská vláda, poskytnou jí jakoukoli pomoc. Ministr zahraničí SAE šajch Abdalláh bin Zajd Nahaján uvedl, že jeho země se nenechá „zatáhnout do žádného plánu, který by poskytl krytí pro izraelskou přítomnost v Pásmu Gazy“.

Doporučované