Hlavní obsah

Nově zaplatíte koncesionářské poplatky i za chytrý mobil nebo tablet

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Více na koncesionářských poplatcích za televizi a rozhlas zaplatí běžní lidé, ale také firmy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Média veřejnoprávní služby, tedy Česká televize a Český rozhlas, od příštího roku změní výběr koncesionářských poplatků. Televizní poplatek vzroste o 15 korun, rozhlasový pak o desetikorunu.

Novela zákona ještě bude muset projít Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Seznam Zprávy přináší přehled základních změn, které dopadnou na domácnosti i firmy.

Vládní návrh v komplexním znění veřejnosti představil ministr kultury Martin Baxa (ODS) spolu s řediteli obou veřejnoprávních médií.

Domácnost

Podle návrhu by se domácnostem měly zaprvé poplatky zvýšit, měl by se také rozšířit počet domácností, které koncesionářský poplatek budou platit, a připraven je i systém valorizací.

Zvýšení poplatku a zohlednění inflace

Rozhlasový poplatek by se měl zvýšit ze současných 45 korun na 55, televizní pak ze 135 na 150 korun.

V dalších letech by poplatky mohla zvyšovat vláda nařízením o inflaci, a to v případě, kdy by od poslední změny překročila šest procent.

Rozšíření placení koncesionářských poplatků

Momentálně se povinnost vztahuje na rodiny disponující televizním a rozhlasovým přijímačem. Nově by se placení mohlo rozšířit na rodiny, které mají jakékoliv zařízení, na němž je možné televizní nebo rozhlasový signál přijímat, tedy i tablet či chytrý telefon. Koncesionářský poplatek se však bude platit jeden na celou domácnost, bez ohledu na to, kolik takových zařízení domácnost má.

„Zároveň zůstávají v platnosti výjimky z plateb tak, jak jsou nastaveny v současnosti,“ uvedlo Ministerstvo kultury.

Firmy

Firmy doposud odváděly koncesionářské poplatky podle počtu přístrojů, které mají a provozují. Návrhy, se kterými ministerstvo pracovalo, počítaly s tím, že by společnosti měly platit podle své velikosti. Rozděleny budou do několika kategorií.

Malé firmy

Od poplatků by podle návrhu měly být osvobozeny nejmenší firmy do 25 zaměstnanců. Původní návrh počítal s osvobozením jen těch nejmenších společností do pěti zaměstnanců.

Nulový poplatek se bude počítat pro více než 261 tisíc firem.

Velké firmy

Firmy nad 25 zaměstnanců budou podle své velikosti platit násobek výše koncesionářského poplatku pro domácnosti. Firmy do 50 zaměstnanců zaplatí pětinásobek, bude jich přes 12 tisíc.

Nejvíce zaplatí firmy nad 500 zaměstnanců, a to stonásobek, tedy 180 tisíc za televizní poplatek a 66 tisíc za ten rozhlasový.

Podle tabulky, kterou ministerstvo představilo, by se nejvyšší poplatek měl týkat 1 062 firem.

Podle ministra kultury Martina Baxy by měla změna přinést další prostředky do financování obou médií. A to 865 milionů korun do rozpočtu České televize a  331 milionů pro Český rozhlas. „Držíme se při zemi, máme zkušenost ze zemí, kde docházelo k obdobné změně, že nové příjmy nabíhaly pomaleji,“ uvedl Baxa

Jak budou poplatek platit firmy?

Firmy budou rozděleny do sedmi skupin podle počtu zaměstnanců:

  • 1-24 - osvobození od poplatku
  • 25-49 - pětinásobek výše poplatku pro domácnost
  • 50-99 - desetinásobek výše poplatku pro domácnost
  • 100-199 - dvacetinásobek výše poplatku pro domácnost
  • 200-249 - třicetinásobek výše poplatku pro domácnost
  • 250-499 - sedmdesátinásobek výše poplatku pro domácnost
  • 500+ - stonásobek výše poplatku pro domácnost

Návrh by měl začít platit od 1. ledna 2025. V současné době je podle Baxy v projednávání orgány legislativní rady vlády. „Přál bych si, aby v prvním čtení prošel ještě před parlamentními prázdninami, chceme tomu věnovat naprostou prioritu,“ řekl ministr a dodal, že si je vědom, že projednání v Poslanecké sněmovně nebude jednoduché.

Zejména kvůli opozičnímu ostřelování. „Pro tento návrh zákona nelze využít devadesátku, ta předpokládá součinnost všech stran v parlamentu, což se bezpochyby v tomto případě nestane, protože hnutí ANO a SPD toto považují za jedno ze svých interních polí. Jsem ale připraven tu bitvu za odolnost a udržitelnost financování veřejnoprávních médií na půdě parlamentu vést,“ uvedl.

Příprava zákona trvá od konce roku 2022, jen připomínkové řízení trvalo třičtvrtě roku. Dlouhá byla podle ministra i část, kdy mezi sebou vyjednávaly jednotlivé koaliční strany.

Aktualizovali jsme o další podrobnosti , infobox a vyjádření ministra kultury.

Doporučované