Hlavní obsah

24 hodin od atentátu: Ficův stav je vážný, čekají ho kritické hodiny a dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Alexandros Michailidis, Shutterstock.com

Slovenský premiér Robert Fico.

aktualizováno •

Robert Fico je stabilizovaný, ale mimo ohrožení života není, vyplývá z prohlášení slovenského ministra obrany Roberta Kaliňáka. „Čekají ho kritické hodiny a dny,“ řekl později nastupující prezident Peter Pellegrini.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Muž na slovenského předsedu vystřelil pětkrát. Přesný počet ran, které zasáhly premiéra, není jasný – členové slovenské vlády mluvili o třech i čtyřech. Rány ho zranily na břiše a poškodily mu kloub na noze.

Není mimo ohrožení života

Zatím poslední informace o zdravotním stavu premiéra Fica poskytl novinářům ve čtvrtek odpoledne nastupující prezident Peter Pellegrini: „Musím říct, že jeho zdravotní stav je nadále velmi vážný. Mluvili jsme spolu jen několik minut.“

„Čekají ho kritické hodiny a dny,“ pokračoval politik, který Robertu Ficovi vděčí za svou politickou kariéru. Na tiskové konferenci u banskobystrické nemocnice zopakoval, že se s ním přátelí přes 20 let. „Unikl smrti o vlásek,“ dodal Pellegrini.

„Byl opravdu velmi unavený, není na tom dobře,“ upřesnil zvolený prezident. Fico zůstává na oddělení ARO.

Po poledni o stavu premiéra informoval i ministr obrany Robert Kaliňák, a to na tiskové konferenci po zasedání bezpečnostní rady. „Nešlo o kosmetickou operaci,“ komentoval asi pětihodinový zákrok, který premiér podstoupil ve středu večer.

Foto: Profimedia.cz

Místopředseda slovenské vlády a ministr obrany Robert Kaliňák na ranním brífinku spolu s Miriam Lapuníkovou, ředitelkou Fakultní nemocnice F. D. Roosevelta, kde se léčí postřelený slovenský premiér Robert Fico. Banská Bystrica, 16. května.

I podle něj Ficův stav zůstává vážný a jeho zranění jsou rozsáhlá. Členové lékařského týmu podle něj podávají extrémní výkony, aby premiérův stav stabilizovali. Mimo ohrožení života ale podle něj premiér Fico stále není. „Zatím nemůžu říct, že vyhráváme, nebo že je diagnóza pozitivní,“ řekl.

Další operace zatím nebude

Ředitelka banskobystrické Rooseveltovy nemocnice Miriam Lapuníková odpoledne řekla, že Fica ve čtvrtek už nečeká žádná operace. O chystané operaci kyčelního kloubu předtím s odkazem na své zdroje informoval slovenský deník Pravda.

Ředitelka už předtím popsala průběh premiérovy hospitalizace.

„Pan premiér byl v odpoledních hodinách převezen leteckou záchrannou službou na urgent Rooseveltovy nemocnice, kde se mu dostalo základního ošetření. Udělali jsme mu CT vyšetření a následně byl transportován na operační sál. Proběhl pětihodinový operační výkon, na kterém se podílely dva operační týmy – chirurgický a traumatologický,“ oznámila Lapuníková.

Chirurg popisuje, co znamená zranění břicha

Podle prvotních informací má slovenský premiér Robert Fico po atentátu průstřel břicha a ruky. Zasažen byl patrně vícekrát. Chirurg Róbert Teleky popisuje, jak se při takových zraněních obecně postupuje.

Dále řekla: „Pacient měl mnohočetná střelná zranění, jejichž následky budou směřovat k jeho regeneraci. V tuto chvíli je jeho stav stabilizovaný, ale opravdu velmi vážný. Proto bude dále na jednotce ARO, kde se o něj bude starat celý tým lékařů.“

Lapuníková dále poděkovala za zájem veřejnosti a požádala, aby lidé respektovali Ficovo soukromí.

Jak chápat lékařskou terminologii?

Jak rozumět vyjádřením z nemocnice, podle nichž je stav premiéra velmi vážný, přitom však stabilizovaný? Kritický, ale při vědomí?

Zdánlivě rozporuplné zprávy vysvětluje na svém účtu na facebooku zdravotnický analytik Martin Smatana: „Stabilizace znamená, že v daném okamžiku jsou pacientovy životní funkce pod kontrolou, nejsou přímo ohroženy. Střelné poranění však může být natolik závažné, že pacient je stále v kritickém stavu.“

Proč v kritickém, když je stabilizovaný? „Vzhledem k tomu, že premiér byl operován několik hodin, je zřejmé, že střelné zranění bylo vážné. Po operaci může být jeho stav stabilizovaný, ale vzhledem k rozsahu zranění, komplikacím, přidruženým nemocem, věku a mnoha dalším faktorům, které jako veřejnost pochopitelně neznáme, může být ještě několik dní v ohrožení života,“ napsal Martin Smatana na sociální síti.

Doporučované