Hlavní obsah

Selhání na Slovensku: Úniky o Ficovi z nemocnice, o atentátníkovi od policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Vyšetřovatelé na místě atentátu na Roberta Fica, foceno v Handlové 15. května 2024.

Mimořádná situace, kterou doprovází i mimořádný zájem. Na podrobnosti o atentátu na premiéra Roberta Fica platí informační embargo, navzdory tomu došlo hned po střelbě k několika únikům. Vyvolávají otazníky o postupu policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Případ lékařské zprávy

Pacient s dvojitým střelným poraněním břicha, na levém předloktí a na palci pravé dolní končetiny. Hodnoty krevního tlaku. Výsledky rychlého sonografického vyšetření břicha.

To a další zdravotní údaje bylo – navzdory lékařskému tajemství – možné vyčíst o stavu slovenského premiéra Roberta Fica bezprostředně po jeho leteckém převozu do Banské Bystrice. Tamní lékaři bojovali o Ficův život po atentátu, během kterého útočník na premiéra vystřelil pětkrát z bezprostřední blízkosti.

Ficovy zdravotní údaje se dostaly na sociálně sítě v podobě fotografie monitoru s lékařským záznamem o přijetí do nemocnice krátce po atentátu v Handlové. Snímek se ihned začal šířit po sociálních sítích.

Slovenské Národní centrum zdravotnických informací, které spravuje systém eZdravie, podle serveru Živé.sk odmítá, že by došlo k útoku a únik byl na jeho straně.

Zprávu o zdravotní kondici premiéra tudíž pravděpodobně vyfotil někdo přímo v nemocnici.

Co víme o stavu Roberta Fica

Slovenský ministr obrany Robert Kaliňák v pátek oznámil, že postřelený premiér má za sebou další operaci, která by měla přispět k lepšímu hojení zranění. Jeho stav zůstává i po zákroku nadále vážný.

Případ videa s atentátníkem

Už během středy se odehrál další závažný únik. Několik hodin po atentátu se na sítích a v konspiračních a dezinformačních skupinách začalo šířit video, na kterém je patrně zadržený atentátník Juraj C.

Pachatel ve dvacetivteřinovém videu sedí – zjevně spoutaný – pravděpodobně na chodbě policejní stanice v Handlové.

„Nesouhlasím s politikou vlády,“ říká na záběrech vytržených z kontextu. Není z nich jasné, jaká byla otázka, zda jde o výslech, proč je muž na chodbě ani co videu předcházelo. Natož to, kdo a proč ho natočil a jak se ocitlo na veřejnosti.

Na čele má útočník patrně modřinu, nejspíš se zranil během zadržení, ale ani to není jasné.

Neznámý mužský hlas se pak Juraje C. ptá, k čemu se kvůli nesouhlasu s Ficovou politikou rozhodl. Střelec místo odpovědi hovoří o změnách ve veřejnoprávních médiích a v soudní radě, potom video končí.

Krátký klip naznačuje, že atentátník jednal na základě politického motivu a patří ke stoupencům slovenské opozice.

Podle policejního prezidenta Ľubomíra Soláka je nejpravděpodobnější, že útočníka natočil jeden z mnoha policistů na místě. Nikdo jiný s ním po útoku v kontaktu nebyl, potvrdil ve čtvrtek. Věc podle něj vyšetřuje policejní inspekce, což potvrdil i ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok ze strany Hlas. Mimo službu zatím nikdo postaven nebyl.

Podobné úniky záběrů s pachateli, kteří už jsou v rukou policie, jsou raritní a objevují se obvykle v zemích s oslabeným právním státem.

Ministr vnitra Šutaj Eštok ve čtvrtek řekl, že ho úniky mrzí.

Jeho vládní kolega, vicepremiér a zároveň ministr obrany Robert Kaliňák, který po dobou Ficovy nepřítomnosti vládu povede, reagoval na tiskové konferenci na novinářský dotaz o únicích podrážděně.

Situace slovenských médií

Slovenští novináři se po atentátu na premiéra Fica a ostrých výrocích některých vládních politiků obávají o svou bezpečnost. „Ale v práci nás to nezastaví,“ říkají v odpovědích pro Seznam Zprávy.

Případ občanského průkazu

Na veřejnost se ve středu dostala i fotografie občanského průkazu Juraje C.

Na sítích ji šířil trestně stíhaný extremista Daniel Bombic, kterému na jeho platformě poskytují rozhovory politici vládní koalice – včetně Šutaje Eštoka.

„Říct, že to je vysoce neprofesionální, to je slabé slovo. Je to jednoznačně v rozporu se zákonem, tady selhaly bezpečnostní složky a orgány činné v trestním řízení,“ řekla k únikům na dotaz Seznam Zpráv bývalá slovenská ministryně spravedlnosti Mária Kolíková. Rezort vedla v letech 2020 až 2022.

Kolíková, která je nyní poslankyní opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS), přitom zdůrazňuje, že lidsky chápe šok a emoce, které událost vyvolala, i to, že otřásla politiky vládní koalice včetně ministrů vnitra a obrany. „Má tu ovšem platit embargo na celý průběh vyšetřování. Jakékoli vyjádření, které je takhle natočené, nemusí korespondovat s tím, jaký byl skutečný motiv pachatele,“ pronesla k videu s Jurajem C.

Exministryně dále uvedla: „K závěrům má dojít vyšetřovatel. Pustit tohle na veřejnost má jednoznačný záměr: živit napětí ve společnosti.“

Ministr vnitra Šutaj Eštok v pátek ve vysílání TA3 zopakoval, že šlo o „osamoceného vlka“, jenž se radikalizoval. Znovu se také postavil za ochranku premiéra a její postup při atentátu. Koho vinil, byli znovu novináři – mluvil o „nenávistných médiích“. Konkrétně Denník N nazval „Denníkem Nenávisti“.

„Prvotní výpověď operativního charakteru byla taková, že je motiv absolutně jasný. Jde o politický motiv, obviněný nesouhlasí s politikou vlády, nesouhlasí se zrušením úřadu speciální prokuratury, nesouhlasí se zastavením vojenské pomoci Ukrajině a nesouhlasí se změnami v RTVS,“ řekl v pátek Matúš Šutaj Eštok.

Analýza:

Ochranka slovenského premiéra Roberta Fica nedokázala zabránit atentátu. Na vině byly podle oslovených expertů zejména tři velké chyby, kterých se strážci dopustili před útokem, ale i během něj. Reportéři Seznam Zpráv se tématu věnovali v analýze.

Jaké budou další kroky?

Exministryně spravedlnosti Kolíková vnímá pozitivně společné prohlášení prezidentky Zuzany Čaputové a zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho. „Společně udali smířlivý tón, a budou udávat směr té situaci, protože si společně pozvali zástupce parlamentních stran. To může zemi prospět,“ míní politička.

Kolíková také říká, že má v soudní systém důvěru. Jako dobrý signál bere informační embargo, které na případ uvalila generální prokuratura. Pro tu bude podle Kolíkové celá kauza velká výzva.

Případ atentátníka dozoruje na generální prokuratuře oddělení závažné kriminality. To vzniklo letos na jaře poté, co začal platit nový sporný zákon rušící speciální prokuraturu.

Prokuratura zatím o případu informuje stroze, zároveň slibuje další informace. Vyšetřování je ve stádiu přípravného řízení. Prokurátor žádá pro útočníka vazbu. O té bude rozhodovat specializovaný trestní soud v Pezinku už v sobotu, kdy by měl být obviněný senior vyslechnut.

Už během pátku provedla policie prohlídku nemovitostí Juraje C. včetně bytu v Levicích a jeho chaty. Muže policisté převáželi v neprůstřelné vestě a s helmou na hlavě.

Doporučované