Hlavní obsah

29 hodin v koloně na hranici kvůli koronaviru. „Dnes jedu radši na kole“

Kontroly na polské straně jsou důkladné, řidiči na ně čekají až 29 hodin.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kolona až za Jaroměř a řidiči, kteří na odbavení na polských hranicích čekají až 30 hodin. Tak vypadal druhý den obnovených kontrol mezi Českem a Polskem. Policie musela před polednem začít kamiony už v Hradci Králové odklánět na jiné hraniční přechody, aby se kolona nedostala až ke krajskému městu.

Článek

Kolona převážně kamionů směřujících do Polska v úterý dosáhla už třicetikilometrové délky. Automobily směřují na hraniční přechod Náchod – Kudowa Zdrój, který je jediným otevřeným hraničním přechodem v Královéhradeckém kraji.

„Čekám tady už 29 hodin! Přespal jsem na odpočívadle. Naštěstí jedu prázdný,“ řekl jeden z polských řidičů kamionu, který patřil mezi ty šťastné – kontrolní stanoviště už bylo několik desítek metrů od něj. „Jak dlouho jsem na cestě, nevím. Mám to spočítané jen od nejbližšího kruhového objezdu tady v Náchodě, to už jedu tři hodiny,“ mávl rukou řidič polské dodávky.

Policisté, celníci a vojáci stojí na obou stranách hranice. Ti čeští kontrolují lidem dokumenty, jestli mohou hranici překročit. Kromě dvou vojáků, kteří nemají ochranné vybavení, jsou všichni vybaveni respirátory a gumovými rukavicemi.

To je v kontrastu s jejich polskými kolegy, z nichž respirátory mají jen někteří, jeden z polských celníků s řidiči komunikuje bez roušky či respirátoru. Kontroly na polských hranicích obecně působí velmi zmateně. Poláci kromě kontroly dokladů každému přijíždějícímu měří teplotu a nechávají je vyplňovat několik papírů. Kontrolou musí projít i lidé, kteří překračují hranici mezi oběma zeměmi pěšky či na kole. „Deska už jedu na kole. Jedu do práce do Náchoda. Normálně jezdím autem, ale včera večer jsem cestou z práce čekala na přechodu několik hodin, na kole to bude rychlejší,“ řekla polská žena, která se českým policistům prokázala dokumenty z náchodské továrny Sněžka.

Kolona automobilů směrem na Náchod se během dopoledne prodloužila až na 30 kilometrů, policisté proto kolem desáté hodiny dopolední začali nákladní automobily odklánět na ostatní hraniční přechody. Nejbližším hraničním přechodem od Náchoda je ten v Harrachově na Liberecku. „Pomohlo to, kolona se zkrátila. Řidičům osobních automobilů zároveň doporučujeme, aby trasu na Náchod objížděli po okresních silnicích přes menší obce,“ řekla mluvčí hradecké policie Iva Kormošová.

Před polednem se začal ucpávat i příjezd na Náchod od Nového Města nad Metují, kudy se snažili kolony objíždět zejména řidiči osobních vozů.

Reklama

Doporučované