Hlavní obsah

Rady na cestu do Chorvatska: jet přes Maďarsko a raději si vzít s sebou pas

Jak nejlépe cestovat do Chorvatska radí Petr Vomáčka z Ústředního automotoklubu.

 

Reklama

Chorvatsko – nejoblíbenější zahraniční destinace českých turistů. Loni jich tam vyjelo 828 tisíc. I letos na jih zamíří stovky tisíc Čechů. Jakou trasu zvolit, abyste nečekali v kolonách? Odpovídal Petr Vomáčka z ÚAMK.

Článek

Právě v těchto dnech nejčastěji vyrážejí k moři Češi, kteří si oblíbili chorvatské pláže na Istrii, ostrovu Krk a hlavně „českém Václaváku" v oblasti Makarské. Rodiny s dětmi míří také do oblíbeného střediska Bibione v Itálii. Na co si dát při cestě pozor? Tady je několik rad od Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Lepší cesta je přes Maďarsko

Nejlevnější a nejpohodlnější trasa do Chorvatska je přes Maďarsko. Podle Petra Vomáčky z ÚAMK tady na řidiče nečekají žádné větší komplikace. Navíc se po cestě můžou zastavit v maďarských lázních nebo zajet k Balatonu, na který se opět po dlouhých letech vracejí i čeští turisté. Jediné, co řidiče zdrží, je mýto poblíž Záhřebu.

Naopak nejvytíženější cestou je trasa přes D1 na Vídeň a dále na jih. Tudy míří k moři nejen Češi, ale i Poláci, Slováci a Němci. V období letních prázdnin se pak silnice proměňují v horké peklo plné dlouhých kolon. Auta stojí hlavně před omezením na dálnici A5 u Vídně, silnice se opravují i v okolí Štýrského Hradce.

Za mýto od pěti set až do tří tisíc korun

Za mýtné zaplatí letos řidiči podle Petra Vomáčky z ÚAMK o patnáct procent víc než vloni. Vyjít je může od pěti set korun až na tři tisíce. Zejména ve Slovinsku a Chorvatsku jsou dálniční známky drahé.

Navíc na slovinsko-chorvatských hranicích se cestovatelé musí připravit na přísnější kontroly. Turisté by si měli vzít pas, a to i přesto, že Chorvatsko je součástí Evropské unie a stačil by tak občanský průkaz. Někteří úředníci na hranicích vyžadují pas. A v kontrolách jsou mnohem důkladnější než v minulých letech. Není výjimkou, že od hranice vracejí turisty zpět.

Jak pohodlně dojet na dovolenou a nenarazit na cestě na žádné komplikace, se dozvíte ve videu nahoře.

Reklama

Související témata:

Doporučované