Hlavní obsah

Konflikt na D1. Padl první billboard, jeho majitelé poslali své lidi, aby demontáž zastavili

První billboard mizí z D1. Podívejte se, jak se „kácí” reklamní poutač.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Ředitelství dálnic postupuje v odstraňování billboardů, které podle novely zákona platné od letošního září považuje za nelegální.

Článek

Ředitelství silnic a dálnic odstranilo u největší české dálnice D1 první z reklamních billboardů, které podle novely zákona z roku 2012 pokládá za nelegální.

Na 89. kilometru směrem na Brno padl billboard firmy Czech Outdoor a Ředitelství silnic a dálnic na něm demonstrovalo, jak bude v dalších týdnech postupovat.

Pokračuje tak spor mezi státem a majiteli reklamy u dálnic, který začal v létě s tím, jak se přiblížila platnost zmíněné novely. Podle ní musí billboardy zmizet z ochranného pásma u dálnic a u silnic první třídy. Prostor kolem dálnic má přitom na starosti stát, za silnice první třídy odpovídají kraje.

Zatímco na D1 padl v pondělí první billboard, celkově o první případ nejde - u silnic první třídy ve východních Čechách už bylo několik reklamních ploch odstraněno v minulých týdnech.

Celkem by mělo od komunikací postupně zmizet na 3 000 reklamních poutačů ze zhruba 25 tisíc. Týká se to billboardů v ochranných pásmech u dálnic a silnic, nikoli poutačů v zastavěných území, kde je jich nejvíc.

Někteří majitelé billboardů začali své plochy odstraňovat, další se však snaží u dálnic navzdory platnému zákonu udržet. Na konci prázdnin se pokusili paragrafy novely obejít a nahradili reklamu státní vlajkou. „Tím jsme jednostranně podle právního výkladu, který máme k dispozici, změnili charakter ploch, jež již nadále nejsou reklamním zařízením tak, jak je definuje zákon,“ uvedl tehdy Svaz provozovatelů venkovní reklamy.

Stát však na odstranění billboardů trvá. ŘSD zkraje září udělalo soupis všech billboardů, které považuje za nelegální a Ministerstvo dopravy avizovalo, že zařízení na své náklady zlikviduje a peníze pak bude vymáhat po majitelích billboardů, případně majitelích pozemků, na kterých billboardy stojí.

Reklama

Doporučované