Hlavní obsah

Jordánskou pouští se prohnaly tři stovky velbloudů. Místo žokejů je navigovali roboti

Podívejte se, jak tři stovky velbloudů sprintují pouští. Dosahují rychlosti až 65 kilometrů za hodinu.

 

Reklama

Světovou pozornost přilákal populární závod v Jordánsku, při kterém velbloudi běželi pětikilometrový závod. Místo klasických žokejů je totiž navigoval robot s automatickým bičem a vysílačkou.

Článek

Na jordánské poušti Wádí Rum se pořádal dvoudenní festival. Přestože jde o tradiční akci, přinesla významnou technologickou novinku.

Velbloudi běželi po pětikilometrové trase. Vedle nich projížděla auta s žokeji, kteří své čtyřnohé kamarády v závodu podporovali. Ačkoli tento sport pochází už z dob antického Blízkého východu, závod podstoupil technologickou transformaci: místo klasických žokejů velbloudy naviguje robot s automatickým bičem a vysílačkou, přes kterou s velbloudy komunikují jejich majitelé.

„Tento festival je velmi vzrušující, je to sport našich otců a dědečků, ale s puncem modernity,” sdělil Obeid Zawaydaeh, vedoucí místní komise v Disi, kterou vede závodní dráha.

Účastníci závodu nesoutěží jen o peněžní výhru, která dosahuje až 4 200 dolarů (cca 92 500 Kč) a první místo, ale i o šanci navýšit cenu svého zvířete. Ocenění velbloudi se totiž mohou prodat i za desítky tisíc dolarů.

Více uvidíte v úvodním videu.

Jak se cvičí slon v cirkuse? Byli jsme u toho

Reklama

Související témata:

Doporučované