Hlavní obsah

Jordánskou pouští se prohnaly tři stovky velbloudů. Místo žokejů je navigovali roboti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se, jak tři stovky velbloudů sprintují pouští. Dosahují rychlosti až 65 kilometrů za hodinu.

 

Reklama

Světovou pozornost přilákal populární závod v Jordánsku, při kterém velbloudi běželi pětikilometrový závod. Místo klasických žokejů je totiž navigoval robot s automatickým bičem a vysílačkou.

Článek

Na jordánské poušti Wádí Rum se pořádal dvoudenní festival. Přestože jde o tradiční akci, přinesla významnou technologickou novinku.

Velbloudi běželi po pětikilometrové trase. Vedle nich projížděla auta s žokeji, kteří své čtyřnohé kamarády v závodu podporovali. Ačkoli tento sport pochází už z dob antického Blízkého východu, závod podstoupil technologickou transformaci: místo klasických žokejů velbloudy naviguje robot s automatickým bičem a vysílačkou, přes kterou s velbloudy komunikují jejich majitelé.

„Tento festival je velmi vzrušující, je to sport našich otců a dědečků, ale s puncem modernity,” sdělil Obeid Zawaydaeh, vedoucí místní komise v Disi, kterou vede závodní dráha.

Účastníci závodu nesoutěží jen o peněžní výhru, která dosahuje až 4 200 dolarů (cca 92 500 Kč) a první místo, ale i o šanci navýšit cenu svého zvířete. Ocenění velbloudi se totiž mohou prodat i za desítky tisíc dolarů.

Více uvidíte v úvodním videu.

Jak se cvičí slon v cirkuse? Byli jsme u toho

Reklama

Související témata:

Doporučované