Hlavní obsah

40 důležitých sociálních demokratů odpovědělo, co si myslí o další cestě s Babišem

Jan Hamáček stranu ve vládě udrží. I když v anketě Seznamu na otázky neodpověděl.

Reklama

Jaké odpovědi o budoucnosti vlády přinesla velká anketa Seznamu mezi členy předsednictva sociální demokracie.

Článek

Dva dny před další demonstrací proti premiérovi Andreji Babišovi a ministryni spravedlnosti Marii Benešové budou sociální demokraté řešit, zda a za jakých podmínek setrvat ve vládě.

Do Prahy se kvůli tomu v pátek odpoledne sjede 61 členů předsednictva, které řídí stranu mezi sjezdy. Seznam oslovil všech 61 členů se třemi otázkami a z odpovědí plyne, v jak těžké situaci se ČSSD nachází.

Dokládá ji i skutečnost, že během sbírání odpovědí postupně přestali členové předsednictva odpovědi poskytovat – s vysvětlením, že jim byla doporučena mediální zdrženlivost.

Z 61 členů předsednictva odpovědělo na tři položené otázky 40 sociálních demokratů. Šest dalších Seznamu vysvětlilo, proč v anketě neodpoví a 15 na žádost o odpovědi vůbec nereagovalo. Příznačné je, že mezi nimi jsou zejména členové poslaneckého klubu ČSSD včetně předsedy strany Jana Hamáčka.

Kompletní odpovědi na 3 anketní otázky si můžete pročíst ZDE:

Bojovníci z Chebu

Mnohé odpovědi nasvědčují tomu, že odpoledne bude v Lidovém domě bouřlivé, protože mnozí jsou před ním v bojovné náladě.

Například jihočeský lídr Jiří Zimola, někdejší místopředseda strany, tvrdí, že hranice únosného vládnutí byla překročena.

„Důvodem ale nejsou kauzy premiéra, protože trvám na tom, že v právním státě se má ctít presumpce neviny, ale neschopnost ČSSD poučit se z volebních porážek, pokračující sebedestrukce naší strany a chování některých mých spolustraníků, kteří se radují z každého dalšího dne ve vládě, protože jim zajišťuje nadstandardní měsíční příjem, na který by se jinak nezmohli,“ pustil se do svých kolegů.

Podle něj, dokud se ČSSD nezbaví „těchhle parazitů, kteří navíc díky těmto funkcím ovládají nitky politických spojenectví uvnitř strany“, nemá strana šanci odrazit se ode dna a začít získávat zpět důvěru voličů.

Ale koneckonců to, že v ČSSD jsou i po roce vládní spolupráce s trestně stíhaným Andrejem Babišem skupiny, které s ní ostře nesouhlasí, naznačily už události tohoto pracovního týdne.

Například vedení okresní organizace v Chebu v pondělí přijalo ostré usnesení, aby stranické grémium, tedy předseda a místopředsedové strany, po volebním fiasku v eurovolbách rezignovalo a neprodleně ukončilo koaliční smlouvu.

Proti setrvání ve vládě, jak lze vyčíst z odpovědí v anketě, se silně vymezuje i Ústecký kraj. Jeho představitelé se shodují, že do vlády se chodit nemělo a pro odchod z vlády „včera bylo pozdě”.

„Rok našeho spoluvládnutí bohužel potvrdil slova řady pochybovačů, kteří poukazovali právě na to, že nás toto objetí s kobrou zabije,” odepsal Seznamu zdejší krajský předseda Miroslav Andrt. Podle něj se ČSSD jen chlácholí, jak je konstruktivní a co vše prosadila, ale volič to tak nevnímá.

„Naopak tím popíráme vlastní hodnoty, pro něž trpěly a umíraly minulé generace sociálních demokratů. Přispíváme tak v tuto chvíli k tomu, že přisluhujeme nové formě totality – a sice neomezené moci oligarchy, který si může koupit všechno a všechny a stává se vlastně nedotknutelným a neodvolatelným,” líčil svůj postoj.

Nezbývá než zůstat

Přesto je pravděpodobnost, že by ČSSD z vlády v pátek skutečně odešla, nízká.

V anketě přišlo několik odpovědí, že nikdo není z Babiše šťastný, ale že odchod z koalice by stranu s klesajícími preferencemi ještě více oslabil. A hlavně, že by voliči tento krok nemuseli pochopit.

V číslech to sice vypadá vyrovnaně: Z 21 členů, kteří přiznali, že byli v loňském referendu pro vstup do vlády, by nyní hlasovali opačně tři. Avšak v opačném gardu z 19, kteří hlasovali proti vstupu, by nyní tři nehlasovali pro odchod z vlády, byť si stále myslí, že ČSSD ve vládě být neměla – avšak takříkajíc mezi řádky odpovědí je ochlazení příznivců odchodu zřejmé.

Seznam se v anketě ve dvou otázkách ptal, jaký postoj k vládě s Babišem měli členové předsednictva před rokem a jaký letos. A z porovnání těchto odpovědí se ukázalo, že po roce – v drtivé většině z pragmatických důvodů – je dnes hlasů volajících po odchodu méně, než bylo před rokem.

A i kdyby nebylo ankety, naznačily to opět události tohoto týdne, kdy se sešli sociální demokraté v plzeňském regionu, který patřil k největším odpůrcům společné vlády s ANO.

Kraji, který vede někdejší druhý muž strany a jeden z hlavních odpůrců vládnutí s Babišem, exministr Milan Chovanec, a jehož sociálnědemokratický hejtman Josef Bernard bývá pravidelným účastníkem demonstrací. Po vzrušené diskusi se nakonec o žádné výzvě směrem k jednání předsednictva ani nehlasovalo. Milan Chovanec místo toho veze do Prahy „jen” anketu mezi účastníky schůze. I když podle informací Seznamu vyšla těsně pro odchod z vlády.

V anketě Seznamu pak jeden z plzeňských zástupců nabídl vysvětlení, proč touha odejít ochladla.

„Rok ve vládě ukázal, že umíme prosazovat řadu věcí z našeho programu – karenční doba, navýšení minimální mzdy, rodičovské i důchodů. Z hlediska Plzně pak v souvislosti s problémem zahraničních dělníků zákony o rychlejším vyhošťování nebo nasazení zahraničních policistů do problémových průmyslových zón,” uvedl.

Reklama

Doporučované