Hlavní obsah

Zpráva OLAF říká jasně: Byl spáchán dotační podvod. Česko to přesto může zamést pod koberec

Wagenknecht: Podle OLAFu Babiš věděl, že jeho firma páchá podvod.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Plné znění zprávy OLAFu o Čapím hnízdě je v českém překladu dostupné na internetu. Ve Výzvě ji komentuje expert na audit a dotace Lukáš Wagenknecht.

Článek

„Zpráva jasně říká, že byl v případě 50milionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo dokonán dotační podvod a protiprávní jednání na rozpočtu Evropské unie,“ shrnuje ve Výzvě závěry dokumentu auditní expert Lukáš Wagenknecht.

Kompletní zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF), kterou se české úřady dosud snažily utajit, zveřejnil server Aktuálně.cz. Znamená to konec dohadů a rozdílných interpretací o dotaci pro Farmu Čapí hnízdo, jež hýbe českou politickou scénou.

„Vyšetřování odhalilo, že představitelé příjemce poskytli nepravdivé informace a zatajili důležité informace před orgánem řídícím operační program,“ píše doslova OLAF. To je podle vyšetřovatelů důvod, proč by měl být případ souzen „na základě příslušných opatření českého trestního zákoníku o dotačním podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie”.

Česká cesta

„Jedna věc je porušení evropského práva, pak tu ovšem máme rovinu českého trestního práva,“ podotýká Wagenknecht, podle nějž není jasné, jak se k závěrům OLAF česká justice postaví. Zkušený auditor nevylučuje, že případ se nakonec podaří politikům zamést pod koberec.

„Nebylo by to v takových případech poprvé,“ říká Wagenknecht, který v letech 2014 až 2015 pracoval jako první náměstek tehdejšího ministra financí Babiše. Na starosti měl mimo jiné kontrolu evropských dotací. Podle Wagenknechta se už dříve stalo, že zjištění Evropské komise o porušení práva v Česku zůstalo bez trestu.

Komentáře Lukáše Wagenknechta k čerstvě zveřejněné zprávě OLAF sledujte v rozhovoru nad tímto článkem.

Vyšetřovatelé Evropského úřadu pro boj proti podvodům doložili, že Farma Čapí hnízdo byla v době žádosti o dotaci pomocí rodinných vazeb napojena na Babišův obří koncern Agrofert. Na peníze z programu určeného pro malé a střední podniky tedy neměla nárok. Napojení na Agrofert měly zastřít změny akcionářské struktury a anonymizace vlastníků Čapího hnízda.

Hlavními osobami, zodpovědnými za porušení práva, jsou podle OLAF Babišovi tehdejší manažeři Jana Mayerová, rozená Nagyová, a Josef Nenadál, kteří jsou podepsaní pod žádostí o dotaci.

Zpráva osvětluje i roli dnešního premiéra, který musel mít o přípravě podvodné konstrukce informace. Mimo jiné proto, že podepisoval záruky na financování projektu.

Jen okrajově se zpráva týká dalšího politika Jaroslava Faltýnka, předsedy sněmovního poslaneckého klubu ANO. Ten zastupoval Agrofert ve vedení firmy ZZN Pelhřimov, což byl původní vlastník Čapího hnízda před vyvedením z Agrofertu. Konkrétní důkazy o Faltýnkově spoluúčasti na neoprávněném získání dotace OLAF nezmiňuje.

Regionální výbor byl slepý a hluchý

Vyšetřovatelé se v dokumentu také pozastavují nad přístupem řídícího orgánu Regionálního operačního programu Střední Čechy, který dotaci poskytl, i když věděl, že vzhledem k anonymitě vlastníků Čapího hnízda nemůže zkontrolovat, zda jde skutečně o malou či střední firmu.

Výbor také ignoroval expertní posudek, který mu k projektové žádosti zpracovala firma Česká znalecká. Ta upozornila nejen na indicie, ukazující na propojení žadatelské firmy s Agrofertem, ale i na nereálnost podnikatelského projektu, pokud by ho Čapí hnízdo chystalo jako samostatná malá nebo střední firma. „OLAF hodnotí postoj řídícího orgánu jako neobvyklý,“ píše se ve zprávě.

Reklama

Doporučované