Hlavní obsah

Patří Babiš a Faltýnek do rukou policie? Zpráva OLAF je venku

Duel Seznamu: Doporučí mandátový a imunitní výbor poslancům vydat Babiše a Faltýnka policii? Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Den před středečním hlasováním o důvěře vládě se sejde imunitní a mandátový výbor. Poslanci mají rozhodnout, zda doporučí Sněmovně vydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Oba čelní představitelé hnutí ANO se z jednání výboru omluvili.

Článek

Oba hlavní aktéři, premiér Babiš i poslanec Faltýnek, se chtějí nejdříve seznámit s obsahem závěrečné zprávy OLAF ke kauze Čapí hnízdo.

Zpráva OLAF je ale už venku. Konstatuje, že při žádosti o dotaci pro farmu Čapí hnízdo byly podány nepravdivé a neúplné informace. Ze zprávy citují na svém webu Hospodářské noviny. Podle ní by postup farmy při žádosti o dotaci mohl být hodnocen jako podvod. Kvůli padesátimilionové evropské dotaci pro farmu už česká policie obvinila 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše.

OLAF ve zprávě také uvádí, že anonymní vlastnická struktura Čapího hnízda v době čerpání dotace byla v rozporu se zásadou transparentnosti, která platí pro čerpání peněz z evropských fondů. Babiš už dříve uvedl, že farmu prostřednictvím akcií na majitele vlastnili v době získání dotace jeho dvě děti a bratr partnerky.

Nahlédnout do zprávy můžou právě členové imunitního výboru. Vydají už v úterý jasné stanovisko, jestli zbavit Babiše a Faltýnka imunity? A jde ze strany hlavních aktérů jen o zdržovací taktiku, jak tvrdí opozice? Do studia jsme pozvali předsedu výboru Stanislava Grospiče z KSČM a Jakuba Michálka, který je ve výboru za Piráty.

Babiš i Faltýnek vinu odmítají

Babiš je podezřelý z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů EU. Faltýnka policie podezírá z dotačního podvodu. Oba podezřelí obvinění odmítají a hovoří o politické motivaci stíhání.

Sněmovna je v minulém funkčním období vydala ke stíhání, nyní o nové policejní žádosti rozhoduje znovu, protože Babiš a Faltýnek v říjnových volbách obhájili mandát a nabyli tím imunity v plném rozsahu.

Reklama

Doporučované