Hlavní obsah

Člen vedení dotačního úřadu chtěl zprávu o Čapím hnízdě. Neuspěl - možná prý v půlce ledna

Zpráva OLAFu o Čapím hnízdě zůstává tajná.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Michael Pánek z ODS tvrdí, že zveřejnit zprávu o evropském vyšetřování dotace pro Čapí hnízdo zakázala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z ANO. Není to pravda, popírá politička.

Článek

Regionální dotační úřad, který přidělil vysoce spornou dotaci na projekt Čapího hnízda, zatím nezveřejní finální zprávu Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF).

A neuspěli ani politici, již sedí ve vedení úřadu a kteří do ní chtěli nahlédnout.

Jako středočeský zastupitel Michael Pánek z ODS, jenž je členem výboru dotačního úřadu. Tvrdí, že zveřejnit zprávu o pozadí padesátimilionové dotace pro rekreační centrum premiéra Andreje Babiše (ANO) zakázala hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Hejtmanka to popírá a říká, že jednání o Čapím hnízdě se na výboru uskuteční v polovině ledna. Zároveň je ale možné, že ani tam se členové výboru ke zprávě OLAFu nedostanou.

Pokorná Jermanová uvedla, že čeká na výsledky právní analýzy, jestli je možné - pravděpodobně výbušnou - zprávu odtajnit. Podobně reagoval ředitel úřadu Kamil Munia: dotační úřad se prý bude řídit doporučením Nejvyššího státního zastupitelství v Brně.

Nejvyšší státní zastupitelství se přitom staví proti zveřejnění, protože zprávu bere jako důkaz v trestním řízení. Babiše, část jeho rodiny a jeho spolupracovníků v něm detektivové viní z dotačního podvodu.

Reklama

Doporučované