Hlavní obsah

Zeman si myslí, že je Churchill, Trump má mentalitu malého dítěte, říká Joch

Joch: Zeman si myslí, že je novodobý Churchill, Trump si myslí, že je větší než Churchill.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Naprosto nezpůsobilý být prezidentem, narcis, jehož hlavní obsese je, aby ho uznával každý. Tak charakterizuje amerického prezidenta Donalda Trumpa ředitel Občanského institutu Roman Joch.

Článek

První rok vlády Donalda Trumpa je ale podle Jocha nadprůměrně úspěšný. Exporadce někdejšího premiéra Petra Nečase ve Výzvě Seznamu hodnotí i nadcházející volbu šéfa Kremlu. „V Rusku budou letos prezidentské volby. No, kdo je asi vyhraje? To bude těsné! To budeme všichni sledovat... To je krása ruské demokracie,“ ironizuje Joch situaci v Rusku.

Přitom dodává, že bychom se neměli bát Vladimira Putina, ale jeho nástupce. Podle Jocha je pravděpodobné, že se objeví ještě větší jestřáb. „Putin je agresivní a expanzivní, ale racionální politik. Po něm může přijít někdo iracionální,” varuje.

Ve Výzvě Joch hodnotí i domácí politiku. Zamýšlí se třeba nad rozdíly mezi americkým a českým prezidentem: „Miloš Zeman si myslí, že je novodobý Winston Churchill, Trump si myslí, že je větší než Churchill.“

Vyhýbá se Miloš Zeman debatám se svými rivaly, protože už není schopen diskutovat? Co se Romanu Jochovi líbí na Mirku Topolánkovi? Jaká by tu měla vzniknout vládní koalice? Podívejte se na Výzvu Renaty Kalenské v úvodním videu.

Reklama

Doporučované