Hlavní obsah

Za marasmus ČSSD může i Chovanec. Když jsem ho viděl vedle Okamury, musel jsem jít do boje, říká Zimola

Babiš má právo sestavovat vládu. Dokud nebude odsouzený, je pro mě nevinný, říká Zimola.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ČSSD by se měla Miloši Zemanovi omluvit za zpackanou volbu z roku 2003, kdy ho nepomohla zvolit prezidentem, říká ve Výzvě exhejtman Jiří Zimola. Už příští víkend bude kandidovat na sjezdu ČSSD na post šéfa strany.

Článek

Sociální demokracii vyhrál třikrát v řadě krajské volby v jižních Čechách. Kvůli pochybnostem kolem stavby chalupy na Lipně a milionovým odměnám pro šéfa představenstva Jihočeských nemocnic Martina Bláhu ale letos na jaře na post hejtmana rezignoval. Pražská ČSSD ho nakonec vyškrtla i z kandidátky do sněmovních voleb.

Jiří Zimola ještě před třemi měsíci tvrdil, že na šéfa ČSSD kandidovat nechce. Koncem ledna ale otočil.

„Ke kandidatuře mě vyprovokovala názorová nestálost Milana Chovance. Po prohraných volbách říkal, že nebude kandidovat, a teď usiluje o post předsedy. Za marasmus ČSSD může končící vedení. Poslední kapka byla, když jsem viděl 27. ledna Milana Chovance po boku Tomio Okamury na vítězném pódiu po vyhlášení Miloše Zemana prezidentem,” vysvětluje Zimola svou motivaci.

V pondělí pak ostře vstoupil do boje o předsednický post, když napsal dopis svým spolustraníkům a současné vedení zkritizoval. Tvrdí, že na sebe nevzalo odpovědnost za debakl, kdy ČSSD získala ve sněmovních volbách jen sedm procent. O straně tvrdí, že je ve fázi klinické smrti. „Bojím se to říct, ale může se stát, že ČSSD zmizí z politické mapy,” dodává.

Babiš je pro mě nevinný

Zimola patří k proudu v ČSSD, který zvažuje vládní angažmá s hnutím ANO. Na rozdíl od Chovance ale pro něj není podmínkou, že ve vládě nesmí být stíhaný premiér.

„Na pana Babiše, jako premiéra v demisi, pohlížím jako na nevinného. Dokud nebude pravomocně odsouzen, respektuji jeho právo sestavovat vládu, protože ANO vyhrálo volby,” říká. „Případné postavení ČSSD v kabinetu musí být s ANO rovnocenné. To ale neznamená stejný počet ministerstev,” dodává.

Zimola také ve Výzvě mluví o vyšetřování kauzy kolem stavby jeho chalupy na Lipně. Prý má informace, že policie vyšetřování odložila. „Požádal jsem policii o písemné vyjádření, že vyšetřování ukončila. Do několika dní bych ho snad mohl mít,” říká.

Posílí politik proslulý popíráním „lánské schůzky“ z roku 2013 vliv Miloše Zemana v ČSSD? Jak chce zvrátit propad voličské podpory v názorově rozdělené straně? Sledujte Výzvu Renaty Kalenské v úvodním videu.

Reklama

Doporučované