Hlavní obsah

Gottwald byl zlo. Zlo se smyslem pro humor, říká režisér Rudých prezidentů

Že se někteří čeští komunisté hlásí k odkazu Gottwalda, považuji za jistý druh deviace, říká Vávra.Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stalin opovrhoval slabostí. U Klementa Gottwalda viděl, že je slaboch, shrnuje režisér Roman Vávra vztah mezi sovětským vůdcem a „prvním dělnickým prezidentem“.

Článek

„Každý má v sobě něco lidského, i Gottwald. A to jsme se také snažili ukázat. Jeho i Gottwaldovu manželku Martu jsme mohli představit v mnohem horším světle,“ popisuje Roman Vávra, jak vznikala unikátní pětidílná série ČT Rudí prezidenti. Její první část Sjednotitel ve strachu - Klement Gottwald televize odvysílala minulý týden a Vávra ji režíroval.

Například u třetího komunistického prezidenta Antonína Novotného ale tvůrci hledali lidské stránky obtížně. „Je těžké najít něco lidského na člověku, který si vezme po svém popraveném kamarádovi Vladu Clementisovi ložní prádlo. Představte si, že spíte v ložním prádle popraveného soudruha,“ říká Vávra.

Čím si Gottwald získal prezidenta Edvarda Beneše a ministra zahraničí Jana Masaryka? Proč se tvůrcům nepodařilo dostat se k archivům uloženým v Moskvě? A jaké unikátní záběry se do dokumentu nevešly? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované