Hlavní obsah

Kdybych byl prezidentem, vláda by už byla. Jiří Drahoš o politických plánech, premiéru Babišovi a extremistech

Jaké jsou další plány poraženého prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše?Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Stále se cítím být politickou personou. Zatím se ale nechci postavit do čela nějakého politického hnutí nebo strany, říká tři měsíce po svém neúspěchu ve volbě prezidenta Jiří Drahoš.

Článek

Po těsné prohře s Milošem Zemanem v boji o Hrad nedávno bývalý šéf Akademie věd oznámil založení projektu Společně pro Česko. „Členů je asi šest nebo sedm set a další se hlásí. Nemáme ambici měnit se na politickou stranu nebo hnutí, ale jsem dostatečně politicky aktivní figurou,” říká ve Výzvě Jiří Drahoš.

„Myslím si, že bychom měli vládu,“ říká Drahoš k úvaze, co by bylo jinak, kdyby v lednové volbě prezidenta uspěl. „Ctil bych ducha ústavy. Kdyby to dělal Miloš Zeman, tak bychom tu vládu mohli mít. Nepovažuji za možné, aby v čele vlády stál trestně stíhaný člověk. Respektuji vítězství hnutí ANO. Ale žádal bych hnutí ANO, aby navrhlo na funkci premiéra někoho jiného,“ hodnotí Jiří Drahoš sestavování kabinetu a roli hlavy státu. 

Dodal také, že případná vláda ČSSD a ANO s tichou podporou komunistů by mu vadila. Nebyl by to ale podle něj důvod k předčasným volbám. Ty by podle neúspěšného prezidentského kandidáta byly namístě, pokud by měla vzniknout vláda s SPD nebo s podporou hnutí Tomio Okamury.

Jiří Drahoš byl společně s Milošem Zemanem finalistou prezidentské volby. V druhém kole, které se konalo 26. a 27. ledna, získal přes 2,7 milionu hlasů (48,63 procenta). Na vítězného Miloše Zemana mu jich chybělo zhruba 152 tisíc.

Proč se účastní demonstrací proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi? Proč chce kandidovat do Senátu? Jak má fungovat, co chce prosazovat a kdo bude platit jeho spolek Společně pro Česko? A proč nechce vstoupit do žádné z už existujících politických stran? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované